Καταδίκη ναζιστικού χαιρετισμού από δικηγόρο

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά καταδικάζει απερίφραστα τη συμπεριφορά του δικηγόρου Αθηνών Κώστα Πλεύρη, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», να χαιρετίσει ναζιστικά εντός της δικαστικής αίθουσας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η συμπεριφορά αυτή, η οποία μάλιστα έχει επαναληφθεί, όχι μόνο δεν έχει σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του ως συνηγόρου, αλλά αποτελεί όνειδος και απαξιώνει το ίδιο το δικηγορικό λειτούργημα και τους διαχρονικούς αγώνες των δικηγόρων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπλέον, συνιστά κατάφωρη προσβολή, όχι μόνο του θύματος και της οικογενείας του, αλλά και της μνήμης και των θυσιών ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ο οποίος υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί κατακτητές, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι αυτονόητο ότι προϋπόθεση για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης είναι η ύπαρξη και η απρόσκοπτη λειτουργία κράτους Δικαίου. Ο δικηγόρος αγωνίζεται για την ύπαρξη, διατήρηση και κατοχύρωση όλων των προϋποθέσεων της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ειδικότερα, είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά Δικαιώματα των πολιτών, αγωνίζεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής τυραννίας, αυταρχικής εξουσίας, παραβιάσεως των συνταγματικών ελευθεριών και παρανομίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει τον προβληματισμό του για την ανοχή του δικαστηρίου απέναντι στην προκλητική, προσβλητική και παράνομη συμπεριφορά του Κώστα Πλεύρη, η οποία εκδηλώθηκε ενώπιόν του και ζητά την επιβολή σε αυτόν των νόμιμων κυρώσεων.

 

eep logo