Νίνα Κασιμάτη: Τα παιδιά των Καλλιτεχνικών Σχολείων σηκώνουν πολλά βάρη

Άμεση εξίσωση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης για τους μαθητές Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη το αίτημα της εξίσωσης του δικαιώματος δωρεάν μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών των Καλλιτεχνικών σχολείων με εκείνων των Μουσικών σχολείων και άρση των χιλιομετρικών περιορισμών για όλους, βάσει της με ΑΠ 17/26-09-2022 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, την οποίαν η Βουλευτής κατέθεσε ως Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως, Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, και τους καλεί να προχωρήσουν άμεσα: α) στην εξίσωση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντίστροφα, με τα δικαιώματα των μαθητών των Μουσικών Σχολείων και β) στη θεσμοθέτηση δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών και μαθητριών των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων χωρίς κανένα χιλιομετρικό περιορισμό, που πρόκειται για πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ για τα Μουσικά σχολεία, δυνάμει της υπ’ αρ. 50025/2018 Κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και την υπ’ αρ. 53173/2022 τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ (του 1ου εδαφίου της παρ. 4 του αρ. 1) έχει νομοθετηθεί η δωρεάν μετακίνηση μαθητών με δημόσια σύμβαση, με χιλιομετρικό περιορισμό 1.500 μέτρων και άνω για μαθητές που δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα και κανένα χιλιομετρικό περιορισμό για τους υπόλοιπους, η δωρεάν μεταφορά των μαθητών των καλλιτεχνικών σχολείων κατά παράβαση της ισονομίας ισχύει υπό τον χιλιομετρικό περιορισμό των 3.000 μέτρων για τα γυμνάσια και των 5.000 μέτρων για τα λύκεια.

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων έχουν όπως και των μουσικών σχολείων 8ωρο πρόγραμμα διδασκαλίας καθημερινά, παρότι καθημερινά μεταφέρουν ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών τους και τσάντες με κασετίνες χρωμάτων, πινέλα, βιβλία τέχνης, καβαλέτα ή τελάρα ζωγραφικής, είδη ένδυσης και υπόδησης, εκγύμνασης, πετσέτες, βιβλία σεναρίων ή βαλίτσα – φάκελο σχεδίων κλπ. που έχουν όγκο και επιπλέον βάρος 3-5 κιλά, δεν τους αναγνωρίζεται από την Πολιτεία το ίδιο δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση που έχουν οι μαθητές των Μουσικών σχολείων.

 

eep logo