Αλεξιάδης - Ζαχαριάδης – Ξανθός για σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας


Με ερώτησή τους καταγγέλλουν υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εγκατάλειψη

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου νοσηλεύτρια υπέστη ηλεκτροπληξία ακουμπώντας σε γυμνό καλώδιο ρεύματος κατά τη διάρκεια νοσηλείας ασθενούς και η ανάγκη να μη θρηνήσουμε περαιτέρω θύματα έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τις συνυπογραφές του Βουλευτή Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και του Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Ξανθού.

Με ερώτησή που απευθύνουν προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας υπενθυμίζουν αρχικά παλαιότερη ερώτηση τους από τον Δεκέμβριο του 2020, στην οποία αναφερόταν η αναγκαιότητα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου και δη του πρώτου ορόφου του κεντρικού κτιρίου. Ενώ το έργο είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας υπό τη διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» και είχαν δεσμευτεί πιστώσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας είχε απεντάξει το έργο από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων.

Στην καθυστερημένη, μετά τετραμήνου, απάντησή του το μεν Υπουργείο Εσωτερικών «ένιπτε τας χείρας του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους, η δε απάντηση του Υπουργείου Υγείας παρά την παρέλευση σχεδόν τεσσάρων χρόνων ακόμα αγνοείται.

Το ατύχημα με θύμα 25χρονη εργαζόμενη νοσηλεύτρια συνέβη σε θάλαμο νοσηλείας COVID του Νοσοκομείου, οι τοίχοι, οι παροχές οξυγόνου, οι πρίζες και τα ηλεκτρολογικά του οποίου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και η καταλληλότητά του για τη νοσηλεία ασθενών αμφισβητείται βάσιμα από τον Σύλλογο των Εργαζομένων.

Τραγική η κατάσταση του πρώτου ορόφου στον οποίο βρίσκεται ο θάλαμος, ο οποίος παρά το περιστατικό συνεχίζει να χρησιμοποιείται, λόγω των ελλείψεων κατάλληλων, εξοπλισμένων και ασφαλών χώρων για ασθενείς και υγειονομικούς. Τραγική η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η οποία έχει επισημανθεί πολλάκις από ανακοινώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων, του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, συνεντεύξεις Τύπου κ.α. Μοναδική απάντηση από μεριάς της κυβέρνησης τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσλήψεις, κλίνες, θέσεις νοσηλείας στα χαρτιά και ευχολόγια.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ανακαίνιση του ορόφου του Νοσοκομείου, ώστε ασθενείς να περιθάλπονται και υγειονομικοί να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας