Ο Τρύφων Αλεξιάδης για την υποστελέχωση των νοσοκομείων του Πειραιά



Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας

Το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων του Πειραιά με αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος υγείας, την αδυναμία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών και την εξουθενωτική επιβάρυνση του ήδη καταπονημένου ιατρικού προσωπικού, φέρνει στη Βουλή υιοθετώντας επίκαιρα αιτήματα, με Αναφορά του προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης.

Με επιστολές τους ο μεν Διευθυντής Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων του Π.Γ. Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» ανακοινώνει τη διακοπή της λειτουργίας των πρωινών εξωτερικών εξετάσεων αλλά και των απογευματινών ιατρείων του Μαγνητικού Τομογράφου από 1/9/2022, ο δε Σύλλογος των Εργαζομένων Ε.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά» περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τμήματα του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης.

Κορυφαίες ειδήσεις, που μετά βίας είδαν το φως της δημοσιότητας σε μετρημένα σε λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού μέσα ενημέρωσης, καθώς η «ενημέρωση 108» των καθεστωτικών ταϊσμένων ΜΜΕ φροντίζει από τη μια να θάψει τις ειδήσεις που ξεσκεπάζουν το κυβερνητικό παραμύθι του «όλα βαίνουν καλώς» και από την άλλη να αναδείξει τις fake υπουργικές προεκλογικές προσλήψεις και εκτιμήσεις για μη πίεση του ΕΣΥ…

Στην επιστολή του ο Διευθυντής καταγγέλλει τη δραματική υποστελέχωση του ιατρικού προσωπικού του τμήματος των Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων του Νοσοκομείου της Νίκαιας κατά το τελευταίο ενάμιση έτος, ενός τμήματος που υπήρξε έως τώρα ένα ιδιαίτερα παραγωγικό Τμήμα το οποίο διενεργούσε 30.000 περίπου αξονικές τομογραφίες και 4.000 - 4.500 μαγνητικές τομογραφίες ανά έτος.

Από το τμήμα έχουν αποχωρήσει ήδη τέσσερις διευθυντές ιατροί που υπηρετούσαν - και με την επικείμενη αποχώρηση του ιδίου, πέντε - ενώ έχει γίνει μόνο μία πρόσληψη μίας επιμελήτριας Β’. Παρά τις πολλαπλές υποσχέσεις που του έχουν δοθεί για στελέχωση του τμήματος, ο Διευθυντής αναφέρει πως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, παρά η αποψίλωση συνεχίζεται με πρόσφατη την αμοιβαία μετακίνηση ειδικευμένης Ιατρού η οποία συνεπικουρούσε το τμήμα, αλλά στη θέση της ήρθε άλλη ειδικευμένη Ιατρός, η οποία δεν υποχρεώθηκε από την διοίκηση να κάνει το αντίστοιχο έργο.

Οι ασθενείς της Δεύτερης Υγειονομικής περιφέρειας θα στερηθούν πλέον 400 έως 500 αξονικές τομογραφίες μηνιαίως και θα πάψουν να διενεργούνται περίπου 300 μαγνητικές τομογραφίες ανά μήνα. Λαμβάνοντας δε υπόψη την πρόσφατη διακοπή της λειτουργίας των αντίστοιχων ιατρείων του Αξονικού Τομογράφου, συνέπεια τραγικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού, το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των εξωτερικών ασθενών από το νοσοκομείο της Νίκαιας και της οικονομικής επιβάρυνσης που θα υποστούν ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας τις εξετάσεις από την τσέπη τους εξ ολοκλήρου ή με ποσοστό συμμετοχής αντίστοιχα, απαιτεί άμεση λύση.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων περιγράφει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου «Μεταξά» λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα τη συνεχή μετακίνηση ιατρών όλων των ειδικοτήτων από το ένα τμήμα στο άλλο για να κλείσουν «τρύπες». Ιδιαίτερη η αναφορά του στα δισεπίλυτα προβλήματα που έχουν προκύψει στον εργαστηριακό τομέα, με το τμήμα Αιμοδοσίας να αδυνατεί να καταρτήσει προγράμματα εργασίας του προσωπικού, το οποίο δεν μπορεί να λάβει ούτε τις κανονικές καλοκαιρινές του άδειες, να αναγκάζεται να περιορίσει τις αιμοληψίες και τις εξετάσεις ιολογικού ελέγχου κ.α. Περιγράφει δε με μελανά χρώματα την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στο φαρμακείο του νοσοκομείου, καθώς έχει απομείνει ένας μόνιμος φαρμακοποιός στο νοσοκομείο - και μία επικουρική συνάδελφός του που έχει αποσπαστεί από το Τζάνειο και στο οποίο θα επιστρέψει μετά τις 09/08 - με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε σε καθημερινή βάση φαρμακοποιός που να εφημερεύει για να καλύψει τις ανάγκες των κλινικών, αλλά ούτε όλα τα σαββατοκύριακα του μήνα.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ για την υγεία μεταφράζονται σε καθυστερήσεις ή αναβολές χημειοθεραπειών των ασθενών, επισφαλείς νοσηλείες και τρομερή επιβάρυνση των εργαζομένων.
Φτάνουν πια τα ευχολόγια! Με την κατάσταση να χειροτερεύει, λειτουργίες τμημάτων και υπηρεσίες των νοσοκομείων του Πειραιά να υπολειτουργούν ή να διακόπτονται, με το ήδη καταπονημένο ιατρικό προσωπικό, αβοήθητο σε μια δίχρονη πανδημία, να έχει φτάσει στα όρια του, ο Τρ. Αλεξιάδης συντασσόμενος ολόψυχα με το δίκαιο αίτημα για άμεσες προσλήψεις ιατρικού, τεχνολογικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πλεύρη καθώς και ενημέρωση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει.

eep logo