Συγχαρητήρια Βασίλη Κορκίδη για την πλωτή έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21»


«Ευκαιρία γνώσης» τη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ

Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Οφείλουμε να την γνωρίζουμε γιατί οι ιστορικές μνήμες δεν προσφέρουν μόνο εγκυκλοπαιδική γνώση, αλλά ουσιαστική γνώση της ιστορίας αυτής της χώρας η οποία διαμορφώθηκε λαμπρή στην διαδρομή των αιώνων. Η επιτυχία της περιοδείας της πλωτής έκθεσης «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21»η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν ήταν μόνο η παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων αλλά η μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης γεγονότων που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821.

Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξίδεψαν στο Αιγαίο θυμίζοντας στις νησιωτικές κοινωνίες, εκεί που «έπιασε» το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS) το ρόλο που διαδραμάτισε η ναυτιλία. Η ναυτιλία των Ελλήνων που έθεσαν τα καράβια τους στον ιερό αγώνα της απελευθέρωσης.

Ευκαιρία λοιπόν γνώσης, για όσους είδαν την πλωτή έκθεση για την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν με ακρίβεια στην ιστορική τεκμηρίωση και επιστημονική εγκυρότητα, το νήμα των γεγονότων που διέτρεξε την Ελληνική Επανάσταση και να «κοινωνήσουν» με τα μηνύματα του Αγώνα για Ελευθερία. Ευκαιρία για όσους είδαν την έκθεση να συνειδητοποιήσουν ότι και σήμερα η ναυτιλία των Ελλήνων προσφέρει στην χώρα. Άλλωστε η διάθεση του καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου να προσφέρει μέσα από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» την ιστορική γνώση αλλά και από τα TEENS την ναυτική γνώση στους νέους, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι της Θάλασσας, οι άνθρωποι που μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν από την Θάλασσα δεν θα αφήσουν τις νεότερες γενιές χωρίς γνώση.
Εύχομαι αυτή η δράση να βρει μιμητές για να υπάρξει συνέχεια. Συγχαρητήρια!

eep logo