Πειραιάς – Σαγκάη : Αδελφές πόλεις σε Παιδεία και Πολιτισμό

moralis sanghai ekthesi zografikis



Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε χθες στον Πειραιά, την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Σανγκάη κυρία Weng Tiehui, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Δημοτικής Διοίκησης Πολιτισμού, Ραδιοφώνου και Κινηματογράφου Chu Xiaobo καθώς και θεσμικό κλιμάκιο από τον Δήμο Σανγκάης.

Η επίσκεψη της κυρίας Weng Tiehui, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών αδελφοποίησης του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Σανγκάης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε μια ξεχωριστή παιδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Between 2 Civilizations» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, από σχολεία της Α΄θμιας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης της Σανγκάη.

Οι μαθητές δημιούργησαν περισσότερα από 70 έργα σε διάστημα ενός έτους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη μακρόχρονη σχέση του Πειραιά με τη Σανγκάη. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Στέλιος Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Μώραλης επισκέφθηκε την έκθεση, μαζί με την κυρία Weng Tiehui, τον κ. Chu Xiaobo και τους συνεργάτες τους. Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά παραβρέθηκαν ο Εντεταμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, ο Εντεταμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ. Νίκος Καλαμακιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος κ.α.

Ο κ. Μώραλης, καλωσορίζοντας την Αντιδήμαρχο Παιδείας της Σανγκάη, τόνισε: «Είναι μια ευχάριστη στιγμή για εμένα και για την πόλη του Πειραιά να υποδεχόμαστε στην Αντιδήμαρχο Παιδείας της Σανγκάη και τους συνεργάτες της. Ο Πειραιάς και η Σανγκάη είναι δύο πόλεις αδελφοποιημένες εδώ και 30 χρόνια. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Σανγκάης για την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στην Ιωνίδειο αυτή την πολύ όμορφη έκθεση ζωγραφικής των παιδιών. Εύχομαι να είναι η αρχή, έτσι ώστε οι αδελφοποιήσεις να μην γίνονται μόνο για τις χειραψίες, αλλά να υπάρχουν κοινές δράσεις, να υπάρχουν συνεργασίες σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το εμπόριο, η επιχειρηματικότητα, η ναυτιλία. Μιλάμε για δύο πόλεις λιμάνια. Ήδη έχουμε στην πόλη μας εγκατεστημένη την Cosco. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια συνεργασία με τους φορείς του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Σανγκάης. Έχουμε πολλά κοινά, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός για τον πολιτισμό των δύο πόλεων. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία. Πριν λίγες ημέρες συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Κίνας και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς βλέπει η Κίνα τον Πειραιά και το λιμάνι, γιατί επεδίωξε να έρθει στον Πειραιά. Το κράτος της Κίνας βλέπει τον Πειραιά ως είσοδο για την Ευρώπη. Νομίζω ότι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε με την Κίνα και σε εθνικό επίπεδο αλλά και εδώ στον Πειραιά».

Από την πλευρά της, η κα Weng Tiehui, αναφέρθηκε σε ομιλία της, στις στενές σχέσεις των δύο πόλεων, τονίζοντας πως ο Δήμος Σανγκάη θα επιδιώξει περαιτέρω συνεργασίες με τον Δήμο Πειραιά. Μάλιστα απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Δήμο, να επισκεφθούν τη Σανγκάη μαθητές από σχολεία του Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης και η κα Weng Tiehui αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα.

 

eep logo