Νέος διαγωνισμός για τα δικαστήρια Πειραιά

Χρηματοδότηση 80,95 εκατ. από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στη «μάχη» για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά αναμένεται να ξαναβρεθούν η Dimand Real Estate και η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 8η Σεπτεμβρίου. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αμφότερες οι εταιρείες πρόκειται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, χωρίς να αποκλείονται και επιπλέον συμμετοχές, με δεδομένο ότι οι όροι του νέου διαγωνισμού είναι πιο ελαστικοί ώστε να αποφευχθεί νέο φιάσκο. Η Dimand Real Estate πρόκειται να προτείνει ακίνητο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, πολύ κοντά στα υφιστάμενα ακίνητα της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και συγκεκριμένα το ακίνητο Δασκαλάκη, όπου είναι εφικτή η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει τα δικαστήρια Πειραιά και να βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών. Αντίστοιχα, η ισραηλινή Golden Horizon πρόκειται να προτείνει εκ νέου το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην οδό Πειραιώς, το οποίο απέκτησε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως 80,95 εκατ. ευρώ για την αγορά κτιρίου επιφανείας τουλάχιστον 30.000 τ.μ. (με τη δυνατότητα 5% μεγαλύτερης ή μικρότερης επιφανείας), στο οποίο επιδιώκει να στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιά. Ο προηγούμενος διαγωνισμός προκηρύχθηκε πέρυσι τον χειμώνα, χωρίς όμως να προκύψει ανάδοχος, καθώς εν τέλει κηρύχθηκε άγονος λίγους μήνες αργότερα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν οφειλόταν στην απουσία ενδιαφέροντος, αλλά λόγω ζητημάτων που προέκυπταν με τους όρους της προκήρυξης. Ετσι, οι δύο συμμετέχοντες, δηλαδή η Dimand και η BZPW («όχημα» συμφερόντων της Golden Horizon), προχώρησαν στην υποβολή εκατέρωθεν ενστάσεων, διεκδικώντας τον αποκλεισμό του αντιπάλου τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρονταν στην απουσία άδειας κτιρίου για δικαστική χρήση, όπως ζητούσαν οι όροι του διαγωνισμού, μια διάταξη που ουσιαστικά απέκλειε αμφότερες τις προτάσεις. Σημειωτέον ότι κανένα κτίριο στην Ελλάδα δεν διαθέτει σχετική άδεια εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να εκδοθεί ανάλογα με το ακίνητο. Παράλληλα, οι δύο προτάσεις είχαν και άλλες αποκλίσεις, ποιοτικές και μη, ως προς τις παροχές τους, καθώς το μεν ακίνητο της Dimand θα προσέφερε πάνω από 400 θέσεις στάθμευσης, έναντι 70 που προβλέπονταν στο κτίριο του Κεράνη, μετά την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε δικαστικό μέγαρο.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σχήμα επικρατήσει (εφόσον ασφαλώς δεν ανακύψουν νέα ζητήματα) θα εξασφαλίσει μια σημαντική σύμβαση ύψους 80 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (63,8 εκατ. ευρώ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (17 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού, η Dimand είχε προσφέρει το χαμηλότερο τίμημα με 78,5 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ της BZPW.

Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχουν προταθεί –και ναυαγήσει– σειρά λύσεων. Μεταξύ άλλων, είχε προταθεί η πρώην καπναποθήκη του Κεράνη στην περιοχή της Νίκαιας (πρόκειται για άλλο ακίνητο από εκείνο της οδού Πειραιώς), η πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο και πιο πρόσφατα το κτίριο της Ραλλείου Σχολής στο κέντρο του Πειραιά. Καμία από τις λύσεις αυτές δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη συναίνεση ή τα κεφάλαια για την ολοκλήρωσή της.

kathimerini.gr

eep logo