Δυο ιστορικά ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Προβάλλει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη στις 11 και 12 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ. θα προβληθούν αντίστοιχα τα ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922» και «Η Ανατολή έδυσε» στο Σινέ Όνειρο (Νάξου 32, Ρέντης).
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου η Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922» θα προλογίσει την ιστορική ταινία. Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό για την Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Ακόμη περιλαμβάνει προσωπικές αφηγήσεις απογόνων της Χριστιανικής, Μουσουλμανικής και Αρμένικης κοινότητας. Ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ. Μιλούν στο ντοκιμαντέρ οι : Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτωρία Σολομωνίδου (Fellow, Kings College, δεύτερη γενιά με καταγωγή από την Σμύρνη), Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico, τρίτη γενιά με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University), Jack Nalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).

Την Τρίτη 12 Ιουλίου το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε». Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Αλέξανδρου Παπαηλιού και την ταινία προλογίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου. Η μουσική είναι του Γιάννη Βοργία και η αφήγηση του Γιώργου Κέντρου.
Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

 

eep logo