Το Ποτάμι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

fylakes korydallou

Το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού επισκέφτηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Ποταμιού αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, τον Βουλευτή Λάρισας και υπεύθυνο του τομέα υγείας Κωνσταντίνο Μπαργιώτα και τον υπεύθυνο του τομέα δικαιοσύνης Βασίλη Μαρκή.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους χώρους του νοσοκομείου και να συνομιλήσουν με τη διευθύντρια του νοσοκομείου, τους γιατρούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και την επόπτη εισαγγελέα έτσι ώστε να ενημερωθούν σφαιρικά για τα προβλήματα και τη λειτουργία του νοσοκομείου. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με νοσηλευόμενους κρατούμενους και να ακούσουν τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις τους, καταγράφοντας όλες τις προτάσεις τους. Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Σταύρος Θεοδωράκης, προβληματισμένος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτακτική ανάγκη το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει και εξοικονόμηση πόρων αλλά και ασφάλεια στους νοσηλευόμενους.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της διεύθυνσης, με τους εργαζόμενους, με τους γιατρούς και βέβαια μιλήσαμε με τους κρατούμενους. Έχουμε πολλές μικρές παρατηρήσεις τις οποίες θα κάνουμε στο υπουργείο δικαιοσύνης γιατί πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Αυτό που κυρίως πρέπει να γίνει –και αυτό είναι και το αίτημα του Ποταμιού- είναι το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομία γιατί σήμερα ο κάθε κρατούμενος μετακινείται στα νοσοκομεία της περιοχής, όπως επίσης θα προσφέρει και ασφάλεια για τους κρατούμενους καθώς θα υπάρχει ένα συνεχές σύστημα με βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας ανέφερε:
«Το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού στην πραγματικότητα δεν είναι νοσοκομείο. Είναι παράρτημα των φυλακών για κρατούμενους με προβλήματα υγείας. Χωρίς υποδομές και προσωπικό δεν μπορεί να είναι τίποτα παραπάνω. Στο μεταξύ οι κρατούμενοι με ανάγκες περίθαλψης "χάνονται" στο χάος του συστήματος μεταγωγών. Μάθαμε πως ακόμα και ασθενείς με έμφραγμα μπορεί να περιμένουν μάταια την διακομιδή. Το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας έχει ανάγκη από ένα πολυδύναμο ιατρείο κρατουμένων στο χώρο του ΝΦΚ στελεχωμένο με γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, με διαρκή υλική και επιστημονική στήριξη από ένα μεγάλο νοσοκομείο. Η ένταξη στο ΕΣΥ καθυστερεί απαράδεκτα. Υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ήδη από το 2009 (Νόμος 3772). Η πρόσφατη ρύθμιση είναι στάχτη στα μάτια. Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Ζητούμε άμεση υποστήριξη και βελτίωση των κακών συνθηκών και επίσπευση της διαδικασίας ένταξης στο ΕΣΥ».

Τέλος, ο Βασίλης Μαρκής δήλωσε:
«Επισκέφτηκα με τον Σταύρο Θεοδωράκη το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού. Η διαπίστωση μου είναι ότι ένα ηρωικό στην κυριολεξία προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει να φέρει σε πέρας μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική αποστολή, λειτουργώντας μέσα σ΄ ένα δυσλειτουργικά οργανωμένο σύστημα. Είδα εικόνες και διαπίστωσα περιπτώσεις κρατουμένων (καταδίκων και υποδίκων) που με προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Γιατί έχω την άποψη ότι σ΄ ένα κράτος δικαίου, δεν είναι νοητό να κρατείται στις φυλακές 85χρονος με σοβαρά προβλήματα υγείας για χρέη στο ΙΚΑ, ούτε 80χρονος που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί για ακάλυπτες επιταγές. Νομίζω ότι αυτό που είχα πριν από πολλά χρόνια ζητήσει ως Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, να επισκέπτονται δηλαδή υποχρεωτικά τις φυλακές και να διαπιστώνουν την εκεί κατάσταση όλοι οι νέοι δικαστές και εισαγγελείς πριν αναλάβουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους θα πρέπει να επιδιωχθεί από το υπουργείο δικαιοσύνης».

eep logo