Το λιμάνι της Αγωνίας για τους εγκλωβισμένους μετανάστες

metanastes seira eisitiria

Τις εξελίξεις στο θέμα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών παρακολουθεί με ανησυχία το Λιμάνι της Αγωνίας και καταδικάζει την πρόσφατη βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας εναντίον τους στην Ειδομένη –και μάλιστα απουσία φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων, οι οποίοι απομακρύνθηκαν βίαια για να μην υπάρχει καταγραφή της αστυνομικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Λιμάνι τη Αγωνίας καλεί "τους αρμόδιους να δώσουν λύση στο θέμα των εγκλωβισμένων μεταναστών μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν προορισμό την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, από την οποία προσπαθούν να απεγκλωβιστούν. Τα υπηρεσιακά σημειώματα, με τα οποία εφοδιάζονται κατά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά, επιτρέπουν την παραμονή τους για ένα μήνα. Όσοι στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν φύγει, θα θεωρηθούν παράνομοι εάν δεν υπάρξει μέριμνα του κράτους. Διαφορετικά, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με προηγούμενες πρακτικές συλλήψεων και κρατήσεων σε κλειστά κέντρα κράτησης, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.
Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσής στους εγκλωβισμένους μετανάστες μέχρι την αναχώρησή τους για τις πατρίδες τους ή τρίτες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι το Λιμάνι της Αγωνίας έχει μακρόχρονη παράδοση υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. Στηρίζει τη 10ετή λειτουργία του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά και υπερασπίζεται τους μετανάστες από τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις. Συμμετέχει στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η οποία υποδέχεται στο λιμάνι του Πειραιά τους πρόσφυγες που φθάνουν ταλαιπωρημένοι από τα παραμεθόρια νησιά και τους προσφέρει Α’ Βοήθειες, τρόφιμα, ρούχα κλπ".

 

Pin It