Η εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στον Πειραιά

Στον Ιερό ναό της Ευαγγελίστριας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, θα εορτασθεί πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 11 Ιουνίου.

Ο Άγιος τιμάται ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό, όπου φυλάσσεται μόνιμα τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, ενώ υπάρχει Παρεκκλήσιο προς τιμήν του στον περίβολο του Ναού, όπου δεκάδες άνθρωποι καθημερινά προστρέχουν, εκζητώντας τις πρεσβείες και την βοήθεια του. Παράλληλα, κάθε Κυριακή και καθ' όλη την διάρκεια του έτους, τελείται στον Ιερό Ναό η Παράκληση προς τιμήν του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 19.00, θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και θα ακολουθήσει στις 21.30 Ιερά Αγρυπνία, με τον Όρθρο της εορτής, τους Χαιρετισμούς του Αγίου και την θεία Λειτουργία.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία, ενώ στις 18.00 θα τελεσθεί ο Μεθ' έορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου, για να ακολουθήσει στις 21.30 η Ιερά Αγρυπνία που τελείται στο Ναό κάθε Σάββατο, με τις ακολουθίες, του Όρθρου την θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας.

Η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού θα μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Ο Εσπερινός και οι αγρυπνίες θα μεταδοθεούν από το κανμλι της ενορίας στο YouTube www.enoriaendrasei.gr

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός

Ο σύγχρονος ομολογητής της Εκκλησίας μας, Άγιος Λουκάς, όχι μόνο όταν ήταν στη ζωή, αλλά και μετά την κοίμησή του, συνεχίζει να βοηθάει τους ανθρώπους και με τη χάρη του Θεού να θαυματουργεί και τα θαύματά του μέχρι τις ημέρες μας είναι πάρα πολλά.. 'Ο τάφος του και η λάρνακα με τα άγια λείψανά του έχουν γίνει πλέον νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Και με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Συμφερούπολη, όπου ιερουργούσε o Άγιος Λουκάς και βρίσκεται το σκήνωμα του και συρρέουν πλήθη πιστών για να τιμήσουν τον Άγιο της καρδιάς τους.

 

eep logo