«Ημέρες Θάλασσας 2022»: Ονειρική ποδηλατοβόλτα με θέα τη θάλασσα

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Μια ονειρική ποδηλατοβόλτα με θέα τη θάλασσα πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μαθητών από σχολεία της πόλης, αθλητών του ποδηλατικού αθλητισμού και πολλών πολιτών!

Σημείο εκκίνησης ήταν το Σ.Ε.Φ. και τερματισμός το όμορφο ανακαινισμένο πλέον Μικρολίμανο.


Στην ποδηλατοβόλτα πήραν μέρος:

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Βουλευτής κ. Νίκος Μανωλάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι: Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, o Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Καψοκόλης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, κα Κυριακή Μπουρδάκου, η Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα Αικατερίνη Καρύδη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης και η Δημοτική Σύμβουλος κα Σταυρούλα Μελά.

Σημειώνεται ότι, ο χώρος πίσω από το ΣΕΦ δίπλα στη θάλασσα, μετατράπηκε σε «πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής», όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές και να μάθουν τους κανόνες της σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά, BeSecure–FeelSecure (BSFS) υποστήριξε τη δράση και συμμετείχε ενεργά στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας της ποδηλατικής κοινότητας. Εκπρόσωποι του προγράμματος με σύνθημα μια «feel Secure βόλτα στον Πειραιά» μοίρασαν αντικλεπτικά μπρελόκ και άλλα μοναδικά δώρα για ασφαλείς ποδηλατοβόλτες. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για το CURiM, μέσω του οποίου, πολίτες και επισκέπτες της πόλης μπορούν να γίνουν μέλη μιας μεγάλης κοινότητας για τη ασφάλεια στην πόλη.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και με τη συμμετοχή της εταιρείας «Kassimatis cycling» και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Η ποδηλατοβόλτα εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας που περιλαμβάνει ένα δεκαήμερο με 100 δωρεάν εκδηλώσεις. Λέμε ναι στον περιορισμό του αυτοκινήτου, ναι στο ποδήλατο. Το ποδήλατο είναι ψυχαγωγία, είναι άσκηση και χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε. Κάνουμε προσπάθειες και εμείς στον Πειραιά για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Είμαστε στο ΣΕΦ και θα ποδηλατήσουμε μέχρι το ανακαινισμένο Μικρολίμανο. Πρόκειται για μια όμορφη, συμβολική δράση, για να δείξουμε στον κόσμο ότι πρέπει να ποδηλατεί, να αφήνει όσο το δυνατόν τα αυτοκίνητα πίσω, να χρησιμοποιεί τα ποδήλατά του κι άλλα μέσα που βοηθούν στη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Η σημερινή δράση είναι άλλη μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας σε συνδυασμό και με την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Γι’ αυτό οργανώσαμε μία συμβολική ποδηλατάδα εδώ από τον πολύ όμορφο χώρο του ΣΕΦ έως το Μικρολίμανο, στο οποίο έχουμε κάνει την ανάπλαση και έχουμε πλέον μία πολύ διαφορετική εικόνα. Παράλληλα, θέλουμε να περάσουμε σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας: Να αφήσουν λίγο τα αυτοκίνητά τους στην άκρη και να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, καθώς και τα μέσα σταθερής τροχιάς».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε δήλωσή της, υπογράμμισε:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου πήραμε τα ποδήλατά μας και ποδηλατήσαμε σε μια όμορφη διαδρομή, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά ότι αξίζει να βάλουν το ποδήλατο περισσότερο στη ζωή τους. Το ποδήλατο είναι ένα εναλλακτικό οικολογικό μέσο μετακίνησης, ένα μέσο άσκησης και απόλαυσης, που κάνει καλύτερη και ποιοτικότερη την καθημερινότητά μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σε αυτή τη δράση των Ημερών Θάλασσας».

eep logo