«Ο Πειραιάς υποδέχεται τη Σάμο» στις Ημέρες Θάλασσας 2022

Υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης Δήμου Πειραιά με Δήμο Ανατολικής Σάμου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, η εσπερίδα με τίτλο: «Ο Πειραιάς υποδέχεται τη Σάμο» που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, στo πλαίσιο της αδελφοποίησης του με τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρες Θάλασσας 2022».

Στόχος της εσπερίδας ήταν να αναδειχθούν οι διαφορετικές όψεις του νησιού και της ιστορίας της Σάμου, αλλά και οι σχέσεις του και οι δεσμοί του με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, που αποτελούσε πάντα τα προπύλαια στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Δύση.



Μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών προσέγγισαν την ιστορία και τη δυναμική των δύο τόπων, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν νέες προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, προς όφελος των πόλεων και των κατοίκων τους.
Στην εσπερίδα ήρθαν σε επαφή άνθρωποι με κοινές καταγωγές από τη Σάμο και τον Πειραιά, ενδυναμώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δύο τόπους.

Νωρίτερα, επισφραγίστηκαν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Ανατολικής Σάμου, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης
των δύο πόλεων, η οποία υπογράφηκε από τους Δημάρχους κ. Γιάννη Μώραλη και κ. Γεώργιο Στάντζο, στο δημαρχείο. Στην υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στον Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας, ευελπιστώντας ότι θα ανταποδώσω τη ζεστή φιλοξενία που έχουμε λάβει εγώ και οι συνεργάτες μου, όσες φορές έχουμε επισκεφθεί το νησί, στο πλαίσιο των πολύ καλών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.
Η αποψινή εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου μας, έχει σκοπό να αναδείξει τις διαχρονικές σχέσεις και τους δεσμούς της Σάμου με τον Πειραιά. Οι εκλεκτοί ομιλητές θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την ιστορία και τη δυναμική των δύο τόπων και τη μεταξύ τους διασύνδεση.
Πάρα πολλοί Σαμιώτες, άλλωστε, ζουν στον Πειραιά. Οι γονείς τους, οι παππούδες τους έφτασαν εδώ ως μετανάστες, έμειναν εδώ και συνέβαλαν, όπως χιλιάδες άλλοι, Κρήτες, Μανιάτες, Υδραίοι, Κεφαλλονίτες, Δωδεκανήσιοι, Πόντιοι και Μικρασιάτες, στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του σύγχρονου Πειραιά.
Τον Φεβρουάριο του 2021 προχωρήσαμε σε αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και σήμερα υπογράψαμε την αδελφοποίηση με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι αδελφοποιήσεις μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τις πόλεις μας και για τους κατοίκους τους, εφόσον δεν σταματούν στις υπογραφές, αλλά συνοδεύονται από πράξεις. Και αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε όσοι βρισκόμαστε απόψε εδώ.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτήν την πολύ όμορφη συνεργασία την οποία έχουμε αναπτύξει με τη Σάμο, όχι μόνο ως Δήμαρχος Πειραιά, αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο, καθώς διατηρώ ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με το νησί. Ο παππούς μου Ιωάννης Μώραλης γεννήθηκε στην Υδρούσσα και ο πατέρας μου, συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις ως Υφυπουργός Παιδείας, στην ίδρυση του Πανεπιστημίου στο Καρλόβασι. Κάθε φορά που αναφέρομαι σε αυτό το νησί νιώθω ότι μιλώ για την πατρίδα του παππού μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Σαμιώτισσα Διευθύντρια Πολιτισμού κα Ευαγγελία Μπαφούνη για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της τόσο επιτυχημένης εκδήλωσης. Σας ευχαριστώ πολύ».



Ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος, σε δήλωσή του, υπογράμμισε:
«Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για εμάς τους Σαμιώτες. Εγώ νιώθω και Πειραιώτης διότι επί δύο δεκαετίες υπηρέτησα την Μητρόπολη Πειραιώς και μάλιστα υπό τη καθοδήγηση του αειμνήστου Μητροπολίτου Καλλινίκου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί η καταγωγή του κ. Μώραλη είναι από τη Σάμο και που αυτή η συνάντηση, η αδελφοσύνη, η αγάπη, η επικοινωνία πραγματοποιείται σε μια συγκεκριμένη στιγμή που έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, σε δήλωσή του, επεσήμανε:
«Σήμερα η ημέρα είναι σημαντική γιατί ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου συναντά τη Σάμο, ένα ιστορικό και ευλογημένο νησί. Η Σάμος έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και αυτή την περίοδο η θέση της είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Αυτή η αδελφοποίηση είναι πολύ σημαντική. Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την όμορφη Υδρούσσα της Σάμου και πήρε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τους Δημάρχους της Σάμου».

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, σε δήλωσή του, σημείωσε :
«Ο Πειραιάς υποδέχεται τη Σάμο όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και δεκάδες χρόνια. Η σημερινή εσπερίδα μάς χαροποιεί διότι με την αδελφοποίηση βλέπουμε τη Σαμιώτικη κοινωνία να «δένει» με τον Πειραιά. Έχουμε πολλά κοινά σημεία και θα συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, όπως στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα ναυτιλιακά, αλλά και σε επίπεδο Πανεπιστημίου. Θα είναι μια συνεργασία με βάθος χρόνου και θα έχει συνέχεια».

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Στάντζος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος που σήμερα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων ανοίγουμε τα πανιά της συνεργασίας ως συνοδοιπόροι πλέον οι δήμοι μας σ΄ ένα υπέροχο ταξίδι, το οποίο προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Ήρθε η στιγμή που και επισήμως ο Πειραιάς και η Σάμος, η Σάμος και o Πειραιάς θα αφήσουν έντονα το δικό τους κοινό αποτύπωμα. Η συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα προδιαγράφεται δυνατή και αφήνει στις επόμενες γενιές μία έντονη πολιτιστική κληρονομιά.
Η Σάμος είναι ένα νησί με έντονο παρελθόν, πλούσιο παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον κι έχει πολλά να προβάλει.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εκδήλωση και τη φιλοξενία τον Δήμαρχο κ. Μώραλη, την κα Ευαγγελία Μπαφούνη και όλους όσοι εργάστηκαν».

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ιστορικός, κα Ευαγγελία Μπαφούνη, η οποία ήταν ομιλήτρια στην εσπερίδα, με θέμα : «O Πειραιάς μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του», σε δήλωσή της, τόνισε:
«Αφορμή γι΄ αυτή την εσπερίδα μας έδωσε η αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους της Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε διάφορες πτυχές της ιστορίας της Σάμου, αλλά και του Πειραιά, καθώς και τον ρόλο και τις αλληλοσυνδέσεις των δύο τόπων».

O πρώην Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του ενιαίου Δήμου Σάμου το 2019, εξειδικεύεται σήμερα και είναι μια εξέλιξη θεσμική, πολιτική και κοινωνική. Το μεγάλο αποθετήριο πολιτισμού που είναι το νησί μας, η ιστορικότητά του, η δημιουργικότητα των κατοίκων και η παραδοσιακή σχέση με τον Πειραιά έχουν κατάληξη σ΄ ένα ευτυχέστατο αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε όλους».

Ομιλητές στην εσπερίδα ήταν οι εξής:
- Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: Υπηρετώντας την ακαδημαϊκή αριστεία στα σύνορα της Ευρώπης.
-Δημήτρης Σεβαστάκης, Ζωγράφος, Καθηγητής Σχ. Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. τέως Βουλευτής Σάμου: Προς τον Πειραιά, Tαξίδια στην θύελλα.
- Κώστας Δαμιανίδης, Αρχιτέκτονας: Το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, στο Ηραίο της Σάμου.
-Αποστόλης Γιαννακόπουλος: Υπεύθυνος Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου-Ανατολικό Άκρο.
Την ομιλία του κ. Δημήτρη Θρασυβούλου, Δρ. Ιστορίας: Πειραιάς Σάμος. Ένα καράβι δρόμος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην εσπερίδα ανέγνωσε η Αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου κα Αγγελική Γαλανού.
Την ομιλία του κ. Χρήστου Λάνδρου, Φιλόλογου : Το συναρπαστικό ταξίδι του σαμιώτικου Απόπλου, ανέγνωσε η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κα Δέσποινα Κάιλα και την ομιλία του κ. Νίκου Μέλιου, Ιστορικού: Όψεις της οικονομικής ιστορίας της Σάμου, ανέγνωσε η κα Ευαγγελία Μπαφούνη.

Στην εσπερίδα, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης προσέφερε στον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιο καθώς και στους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου από μια μινιατούρα της αρχαίας αθηναϊκής τριήρους, ενώ ο Μητροπολίτης Σάμου προσέφερε στον Δήμαρχο Πειραιά την εικόνα των Σαμίων Αγίων.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, Αντιδήμαρχοι Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, η Δημοτική Σύμβουλος κα Βάνα Μελά, o Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα» κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Δέσποινα Αρβανίτου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μακρής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος.

 

eep logo