Εκδήλωση στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου

kedra pontou 1

Με μεγάλη επιτυχία στην πλατεία Κύπρου

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου στην Πλατεία Κύπρου για να αποτίσει φόρο τιμής στον ποντιακό ελληνισμό με αφορμή την 19η Μαίου μέρα γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δεκάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εικαστικές δημιουργίες, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα αφιερωμένα στη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στην πολιτιστική άνθιση της χώρας.

kedra pontou 2

Διαβάστε το απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου:
«Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 103 χρόνια από ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Η 19η Μαΐου είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, όχι μονάχα για τον ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μια ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα τιμής στην ηρωική αντίσταση των ανταρτών του Πόντου που με σκληρό αγώνα ενάντια στον Κεμαλικό εθνικισμό μπόρεσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από την σφαγή.
Το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει δραματικά επίκαιρο. Σήμερα, 103 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη και την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος.
Η απόδοση δικαιοσύνης και η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη πράξη και δεν έχει σε καμία περίπτωση ως σκοπό την καλλιέργεια και την αναμόχλευση μίσους με τους γειτονικούς λαούς. Αντιθέτως για την οικοδόμηση μιας γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας με τους γείτονες μας είναι απαραίτητο στοιχείο η ειλικρίνεια. Ας φωτίσουμε λοιπόν τις μαύρες αυτές σελίδες της ιστορίας για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
Με αυτό τον τρόπο θα χει ουσιαστικό νόημα η τιμή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Με αυτό τον τρόπο θα τιμήσουμε τη σπουδαία συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας.
Η ίδια η ιστορία μας έχει διδάξει πως ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων είναι, ενδεχομένως, σήμερα ρατσισμός κατά άλλων πολιτών, σε κάποια άλλη πλευρά του πλανήτη. Δεκάδες τα παραδείγματα ανά τα χρόνια (βλ. Ουκρανία, Σερβία, Λωρίδα της Γάζας, Συρία κλπ) ανθρώπων που γεννήθηκαν ελεύθεροι και έδωσαν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι.
Είναι ευθύνη όλων μας, ιδίως σε τέτοιες περιόδους πολεμικών αναταράξεων και ξεριζωμών, να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφής εθνικισμού που γεννά τέρατα και ανομολόγητο πόνο, προτάσσοντας πάντοτε την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών»!

kedra pontou 3