Στην τελική ευθεία η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

metro piraias epektasi grammi 3

Πότε θα είναι έτοιμο το έργο;

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση βρίσκονται οι τρεις υπό κατασκευή σταθμοί της Γραμμής 3 του Μετρό που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Μια ανάσα πριν παραδοθούν στο επιβατικό κοινό βρίσκονται οι τρεις υπό κατασκευή σταθμοί του Μετρό που αφορούν την επέκταση της Γραμμής 3, η οποία θα φέρει πιο κοντά το Αεροδρόμιο με τον Πειραιά.

Μετά λοιπόν την πλήρη λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια), στη Γραμμή 3 θα προστεθούν και οι σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Αυτή τη στιγμή, η πρόοδος του συνολικού έργου έχει φτάσει το 90% και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στα τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου.

Σταθμός Μανιάτικα (Αιτωλικού & Μαυρομιχάλη)

Στον Σταθμό Μανιάτικα έχουν κατασκευαστεί οι μεσοτοιχίες στα όρια απαλλοτρίωσης του σταθμού, έχουν αποκατασταθεί τα πεζοδρόμια, έχουν τοποθετηθεί υαλοστασία στα επίπεδα 1, -2, ενώ έχει ολοκληρωθεί τόσο η εγκατάσταση ανελκυστήρα,όσο και η τοποθέτηση ιστών φωτισμού στο πεζοδρόμιο της Αιτωλικού.

Ακόμα, έχουν προχωρήσει οι μεταλλικές επενδύσεις οροφής και οι πλαγιοκαλύψεις, ενώ χουν εγκατασταθεί οι πληροφοριακές πινακίδες, αλλά και οι πινακίδες σήμανσης στις αποβάθρες.

Σταθμός Πειραιά (Λιμάνι -πλησίον ΗΣΑΠ)

Στον Σταθμό του Πειραιά έχει ολοκληρωθεί η εργασία σκυροδέτησης του κυρίως σταθμού, ενώ εκκρεμεί μικρό τμήμα της πλάκας οροφής και οι κλίμακες προς το επίπεδο οδού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται – μεταξύ άλλων - η κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, οι εργασίες επέκτασης πεζοδρομίου Ακτής Καλλιμασιώτη και οι κατασκευή φρεατίων ΔΕΔΔΗΕ.

Σταθμός Δημοτικό Θέατρο (Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου)

Στον σταθμό Δημοτικό Θέατρο, ο οποίος θα είναι και ο τερματικός σταθμός της Γραμμής 3, έχει γίνει η σφράγιση του προσωρινού αντλιοστασίου, ενώ έχει δοθεί σε κυκλοφορία η Β. Γεωργίου και η Καραΐσκου.

Μεταξύ άλλων απομένει η αποκατάσταση της επιπέδου οδού στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, η τοποθέτηση των πάνελ για την έκδοση εισιτηρίων, οι επενδύσεις στο επίπεδο αποβαθρών και η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του έργου.

Πειραιάς-Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά

Με την παράδοση των σταθμών Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο στο επιβατικό κοινό, οι πολίτες θα μεταβαίνουν από το Μεγάλο Λιμάνι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (και αντίστροφα) σε μόλις 55 λεπτά.

Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χιλιομέτρων, με την συνολική επένδυση να φτάνει τα 730 εκ. ευρώ.

Με τους σταθμούς Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο υπολογίζεται ότι η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό θα αυξηθεί κατά 132.000 πολίτες, ενώ θα οδηγήσει και σε μείωση των κυκλοφορούντων οχημάτων κατά 23.000.

Η ολοκλήρωση του έργου, στο σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

carandmotor.gr

eep logo