Μικρασιατική Καταστροφή: Διήμερο εκδηλώσεων στον Πειραιά με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της

gefyra tou rempeth

Διοργανώνεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και τους «Φίλους του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών»

Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Η Μουσική ως Γέφυρα Μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά» διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Σωματείο «Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών».

Πριν από εκατό χρόνια, το 1922-23, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάννης υποχρέωσαν σε προσφυγιά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έλευση των προσφύγων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πολιτισμική δημιουργία και την ανάδυση ενός συνόλου καθημερινών πρακτικών που έφεραν σε διάλογο το «εκεί» με το «εδώ».

Η γονιμοποιός δύναμη που αναδύεται μέσα από την αλληλεπίδραση τόπων και πρακτικών, αποτελεί επίκεντρο του έργου «Η μουσική ως γέφυρα μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά», που εξετάζει τη σχέση εκτοπισμού, μουσικής δημιουργίας και αστικού τοπίου στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα και του σήμερα. Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργική συμβολή των προσφύγων φέρνει στο προσκήνιο αθέατες πλευρές της λαϊκής κουλτούρας του 20ου και του 21ου αιώνα επιχειρώντας τη σύνδεση του Πειραιά με άλλους τόπους πέρα από αυτόν, ενώ παράλληλα, η μουσική, ως τελεστική τέχνη, αναδεικνύεται ως διαχρονικό εργαλείο διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Το πρόγραμμα του διημέρου, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) στο πλαίσιο «Δράσεις σχετικές με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή»,περιλαμβάνει Επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 14 Μαΐου, από τις 10:00 έως 14:00 αλλά και έναν μουσικό ιστορικό περίπατο στην περιοχή της Δραπετσώνας, την Κυριακή 15 Μαΐου, που θα διαρκέσει από τις 11:00 έως 13.30. Η συνάντηση των συμμετεχόντων στον περίπατο θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής, απέναντι από την πλατεία Αγίου Διονυσίου Πειραιά (Θεσμοφορίου και Ακτής Κονδύλη)

Κατά την διάρκεια του μουσικού ιστορικού περιπάτου θα μιλήσουν οι Κωστής Γκοτσινάς, Επιστημονικό Μέλος Γαλλικής Σχολής Αθήνας Ελένη Κυραμαργιού, Εντεταλμένη Ερευνήτρια Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Αλεξάνδρα Μούργου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Βασίλης Πισιμίσης, Μελετητής/ Συλλέκτης ενώ μουσική θα παίξουν οι Στέφανος Φίλος (βιολί) Δημήτρης Μικέλης (ούτι, μπουζούκι) Ζαφειρίου Κώστας (μπουζούκι) Παύλος Εμμανουηλίδης (κιθάρα) (Μουσική επιμέλεια: Χαρούλα Τσαλπαρά, ΑΜΚΕ Απτάλικο).

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εδώ ή στο τηλέφωνο 210 7257 110 (Ιουλία Καρίτη)

prototema.gr

 

ETEKA_Desktop

eep logo