Ε.Β.Ε.Π.: Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Κατάρτισης /Πιστοποίησης του ΕΣΠΑ

dritsas korkidis evep

Ένας επιτυχημένος κύκλος πλήρους αξιοποίησης δυο Προγραμμάτων Κατάρτισης/Πιστοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 έκλεισε, με την κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., η οποία είχε ως θέμα την Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Επαγγελματική Κατάρτιση, Συμβουλευτική Υποστήριξη, Πιστοποίηση Τεχνικής Ικανότητας 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, κυρίως των βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριάσιου Πεδίου», - Πράξη ΟΠΣ 488597».

Στο πλαίσιο της ανωτέρω Πράξης, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Κατάρτισης / Πιστοποίησης, 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία, εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, κυρίως σε βιομηχανικούς κλάδους, στις Περιφερειακές Ενότητες του Πειραιά, των Νησιών και της Δυτικής Αττικής.

Μέσα από αυτό το Πρόγραμμα, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες,
- να αποκτήσουν, μέσα από Κατάρτιση 250 ωρών, σύγχρονες γνώσεις σε ένδεκα (11) τεχνικές ειδικότητες,
-να λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά εργασίας,
-να πιστοποιήσουν γνώσεις και δεξιότητες κατά ISO / IEC 17024, λαμβάνοντας αναγνωρισμένα Πιστοποιητικά από διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης, την TUV Hellas Α.Ε.
Επίσης, τους δόθηκε Εκπαιδευτικό Επίδομα 1.750 €.

Χαιρετισμό απήυθυναν οι κ. κ. Ι. Πλακιωτάκης, Πρόεδρος της Ν.Δ., Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Β. Κορκίδης, Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π. και ο Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ε.Κ.Τ. Ειδικότερα:

O κ. Ι. Πλακιωτάκης ανέφερε, ότι «…το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς με τη σημαντική του εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση αντίστοιχων ευρωπαϊκών έργων, ανταποκρίθηκε επάξια, αλλά και με διαφάνεια στην υλοποίηση του έργου και έθεσε τις βάσεις για την υιοθέτηση και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει, να κινητοποιηθεί άμεσα στη στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών. Ο άνεργος δεν μπορεί να περιμένει θεωρητικούς σχεδιασμούς. Απαιτεί ποιοτικές, αλλά και ενεργητικές παρεμβάσεις που τον βοηθούν να επανενταχθεί, ως εργαζόμενος και στην οικονομία και όχι βεβαίως, να φυτοζωεί, ως μακροχρόνια άνεργος. Είναι χρέος μας προς τους πολίτες, είναι χρέος μας προς την κοινωνία».

Αφού συνεχάρη το Ε.Β.Ε.Π. για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος, ο κ. Θ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι «…σε μία πόλη που μαστίζεται από την ανεργία, η αντιμετώπισή της αποτελεί μία τεράστια πρόκληση. Χρειαζόμαστε την κατανόηση των δυνατοτήτων, που πρέπει να είναι ανεξάντλητες. Το μεγάλο στοίχημα είναι η επανεκκίνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, καθώς η κρίση του κλάδου είναι αδικαιολόγητη. Όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου, καταφέραμε να διασώσουμε δύο-τρία προγράμματα για τη ναυτική εκπαίδευση…».

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «…Η παρέμβασή μας διατηρεί παραγωγικά ετοιμοπόλεμο ένα πολύτιμο εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι εξειδικευμένο με σύγχρονες, Πιστοποιημένες γνώσεις. Εξάλλου, αυτό αποτελεί βασικό συστατικό του σχεδιασμού και της ζήτησης των αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν η προοπτική για το Λιμάνι και τις συνδεμένες με αυτό και τη περιοχή του παραγωγικές δραστηριότητες, δείχνει να αποκτά ένα ολοένα και πιο έντονο αναπτυξιακό πρόσημο. Με το εν λόγω Πρόγραμμα, το Ε.Β.Ε.Π. ολοκληρώνει, θέλουμε να πιστεύουμε με επιτυχία, τη συμμετοχή του στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, φέρνοντας εις πέρας, ένα μεγάλο και σύνθετο Πρόγραμμα και μάλιστα στις δύσκολες συνθήκες, που διαμόρφωσαν τα capital controls. Σε ένα λιμάνι που αλλάζει, σε μία Ελλάδα που πρέπει να αλλάξει, το Ε.Β.Ε.Π. μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, τολμά με πράξεις απασχόλησης …»!

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον κ. Γ. Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, παρουσίασε τα έργα στον τομέα των Ανθρωπίνων Πόρων, με την επισήμανση ότι «τα προγράμματα αναμένεται, να αγγίξουν 120.000 ανέργους. Το σύνθημα του νέου ΕΣΠΑ είναι «Μία ευκαιρία για όλους εμάς», ενώ ο κεντρικός του άξονας είναι η ποιοτική ανάπτυξη με συνισταμένες την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και την αξιοπρεπή εργασία».

Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες καταρτισμένους του Προγράμματος σε 11 ειδικότητες, καθώς επίσης στους κ. κ. Γ. Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Κατρούγκαλο, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Δρίτσα, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Τζάκρη, Υφυπουργού Βιομηχανίας, Ρ. Αντωνοπούλου, Υφυπουργού Εργασίας, Γ. Ιωαννίδη, Ε.Γ. Υπουργείου Οικονομίας και στελέχη του Υπουργείου για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση του.

Ξεχωριστή, αλλά και συνάμα πολύ δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν η προβολή του σχετικού βίντεο, που αφορούσε στη διπλή βράβευση του Ε.Β.Ε.Π. στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015», τόσο για την ανάδειξή του σε Εθνικό Νικητή της «Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», όσο και με το ένα από τα τέσσερα ειδικά βραβεία, που απονεμήθηκαν, ανάμεσα στις διαγωνισθείσες προτάσεις 31 χωρών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Πατέρας Χρυσόστομος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου, Γ. Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Τ. Χατζηπέρος, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Κ. Κατσαφάδος, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Δ. Χαλικιά, Γ. Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων Υπουργείου Οικονομίας, Ι. Σούκος, Ε. Γ. Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ν. Μαντζούφας, Ε.Γ. Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Η. Ξανθάκος, Γ. Γ. Υπουργείου Οικονομίας, Γ. Λιώρης, Προϊστ. Διεύθυνσης Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δήμαρχοι της Επιμελητηριακής περιφέρειας του Πειραιά, Γ. Καββαθάς, Πρόεδρος Γ.Σ.Β.Ε.Ε., Μ. Καραμεσίνη, Διοικητής Ο.Α.Ε.Δ., Δ. Τσακίρης, Διοικητής Ο.Α.Ε.Ε., Γ. Κούβαρης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Ο.Λ.Π. Α.Ε., Σ. Κυραμαργιός, αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος της Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Το συντονισμό της κεντρικής εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής, κ. Γ. Κανουπάκης, ενώ προηγήθηκαν το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 δυο ακόμη απολογιστικές εκδηλώσεις του Προγράμματος στο εργατικό κέντρο Ελευσίνας και στην παλιά πέτρινη αποθήκη της Ο.Λ.Π. Α.Ε.

 

eep logo