Η αποπληρωμή του ΔΝΤ βάζει τέλος στην 12ετή εποπτεία της Ελλάδας

dnt

του Βασίλη Κορκίδη

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλείνοντας έτσι ένα κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοδοτική στήριξη. O Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής ελληνικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσει την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Οι τελευταίες ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις συνεχίζουν να δείχνουν ανάπτυξη για το 2022 παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αναβάθμιση της αξιολόγησης και τις θετικές αναφορές αναλυτών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,5% και μέσο πληθωρισμό 4,5% για το 2022 παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας ως θετικά τη γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία, τις υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές και τα υψηλά επίπεδα άμεσων επενδύσεων. Παρά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η UBS προβλέπει ανάπτυξη 5,5% για το 2022, ακολουθούμενη από 4,7% για το 2023.

eep logo