ΔΣΠ: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον e-ΕΦΚΑ

e efka

Απόφαση αποχής των Δικηγόρων Πειραιά από τις υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 05/03/2022, αφού με στοχευμένες και επίμονες προσπάθειες του συνέβαλε ώστε το πρόβλημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ να συζητηθεί σε επίπεδο Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εναρμονίζεται με την από 04/03/2022 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

1.- Διαμαρτύρεται έντονα για την άρνηση της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να ενημερώσει και να συζητήσει με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. τα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Σύλλογο για συνάντηση με τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

2.- Καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία προσβάλλει βάναυσα τους δικηγόρους και το δικαίωμά τους για πρόσβαση στο αγαθό της Κοινωνικής Ασφάλισης.

3.- Ζητά από την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και το αρμόδιο Υπουργείο να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη και σχετική οργανωτική υποδομή, ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ με το ανάλογο προσωπικό και την απαραίτητη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό και φυσικό αρχείο των δικηγόρων.

4.- Να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική έκδοσης πράξεων επιβολής οφειλών και αποστολής τους στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων.

5.- Ζητά ο e-ΕΦΚΑ να προβεί σε εκκαθάριση και να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης έτους 2021.

6.- Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη αυτοδίκαιης παράτασης για όλους τους δικηγόρους της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος (έως 28.2.2023), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από αυτούς, καθώς δεν μπορεί τα οργανωτικά προβλήματα του e-ΕΦΚΑ να μετακυλίονται στους ασφαλισμένους δικηγόρους,

Για τη διεκδίκηση των ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει:

(α) την κήρυξη, σε συντονισμό με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, 15νθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων Πειραιά από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ (τόσο των δικηγόρων του ΕΦΚΑ με χρέωση ανά υπόθεση, των δικηγόρων του ΕΦΚΑ με πάγια αντιμισθία και των δικηγόρων των αντιδίκων του ΕΦΚΑ),

(β) να συνταχθεί σχέδιο αγωγής, το οποίο θα διανεμηθεί στους συναδέλφους για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ για τις ανωτέρω αιτίες,

(γ) να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα που γεννιώνται σχετικά με την ασφάλιση των δικηγόρων με κάθε μέσο και να διεκδικήσει την άμεση επίλυσή τους.