Τιμή στα θύματα του βομβαρδισμού του Πειραιά το '44

dp IMG 0610

Μνημόσυνο από τον Δήμο Πειραιά

Επιμνημόσυνη δέηση, τέλεσε σήμερα ο Δήμος Πειραιά στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Η Ανάσταση», τιμώντας την μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία περιορισμένου αριθμού παρευρισκομένων, στο πλαίσιο των μέτρων που ορίζει η Πολιτεία για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

glyka xarvalakou athina

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, στον χαιρετισμό της, τόνισε:

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, έτσι και φέτος, ο Δήμος Πειραιά τιμά τη μνήμη των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά την 11η Ιανουαρίου 1944. Πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε βαθιά την πόλη μας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της. Άφησε πίσω του πάρα πολλούς νεκρούς, κάθε ηλικίας, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, στο λιμάνι και στα δημόσια κτήρια.

Έπρεπε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια, ώστε να μπορέσει η πόλη να ανοικοδομηθεί και να αναδιοργανωθεί, να μπορέσουν να φτιαχτούν και πάλι το λιμάνι και οι υπόλοιπες υποδομές, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη ο Πειραιάς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κατάφερε να ορθοποδήσει, χάρη στη θέση του και το λιμάνι του και φυσικά, χάρη στους ανθρώπους του. Με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής οι Πειραιώτες, άφησαν πίσω τους την καταστροφή και συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί εκ νέου ο σύγχρονος Πειραιάς.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας. Είναι χρέος μας απέναντι στους δημότες και ειδικά στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν καθορίσει και σημαδέψει τη ζωή μας. Ορθώς ο Δήμος Πειραιά τελεί κάθε χρόνο αυτό το μνημόσυνο, όπως και θα συνεχίζει να το κάνει και τα επόμενα χρόνια.

Η υπενθύμιση αυτού του τραγικού για την πόλη μας γεγονότος, μπορεί να αποτελέσει για όλους εμάς σήμερα ένα μήνυμα, ότι ακόμα και μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να προχωράμε μπροστά με σκληρή δουλειά και ψυχική δύναμη.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, αυτήν την ημέρα τιμής και μνήμης για την πόλη μας.

Αιωνία τους η μνήμη».

Στεφάνια κατέθεσαν η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων.

filarmonikh peiraia nekrotafeio

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν: οι Βουλευτές Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ.κ. Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος και Θεόδωρος Δρίτσας. Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Ακουμιανάκης και συγγενείς των θυμάτων.

eep logo