Χειμερινές εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

pagonia tzami

Ενημέρωση από το ΕΒΕΠ

Χειμερινές εκπτώσεις φέρνουν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, οι νέες επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα ύψους 395 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης και οι νέες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά, ύψους 211 εκατ. ευρώ, καθώς και σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 184 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, είναι τα κάτωθι:

Ρεύμα - οικιακά τιμολόγια
Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για τις πρώτες 150 Kwh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά MWh. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 Kwh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη MWH. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ. Για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 ευρώ ανά MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Ρεύμα – μη οικιακά τιμολόγια
Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, εμπορικά, αγροτικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης. Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 60 ευρώ ανά MWh. Η επιδότηση στο 60% του μηνιαίου κόστους. Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους.

Φυσικό αέριο- οικιακά τιμολόγια
Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWH για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Επίσης θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική MWH για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα.

Φυσικό αέριο – μη οικιακά τιμολόγια
Επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου ή αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση για τον Ιανουάριο θα ανέλθει στα 30ευρώ ανά θερμική MWH. Η συνολική επιδότηση για τον μήνα ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τα νέα μέτρα στήριξης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε:
«Οι δυό προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, την ενεργειακή και την υγειονομική κρίση δημιουργούν σημαντικό κομμάτι απωλειών στο προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που έχουν ανάγκη στήριξης όσο διαρκούν και μέχρι την αποκλιμάκωση τους. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ακρίβεια. Τα μέτρα με επιδοτήσεις και εκπτώσεις επί μήνες στα νοικοκυριά και τώρα με την επέκταση στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατανάλωση, επιβεβαιώνουν την μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την αναχαίτιση των ενεργειακών αυξήσεων κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Σημαντικό είναι το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με καινούργιες, ώστε να μειωθεί το κόστος ρεύματος και ταυτόχρονα να προστατευτεί το περιβάλλον με νέας τεχνολογίας ηλεκτρικές οικοσκευές. Το ζητούμενο από το ΕΒΕΠ είναι να ανοίξει η περίμετρος των μέτρων στήριξης, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όσο περισσότερες γίνεται. Εν κατακλείδι, οι νέες παρεμβάσεις της Πολιτείας κατά της ακρίβειας για τον Ιανουάριο και αφορούν την στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, δείχνουν γρήγορα εθνικά αντανακλαστικά, σε αντίθεση με την αδράνεια σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι χειμερινές εκπτώσεις στην αγορά φέρνουν φέτος, καλοδεχούμενες ενεργειακές εκπτώσεις.»

eep logo