Θέμα νομιμότητας για τη μονάδα Μελισσανίδη στα Λιπάσματα

lipasmata apo thalassa

Η πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή νέων χρήσεων και συντελεστών δόμησης, που καθιστούν απαγορευτικές κάποιες σημερινές χρήσεις, εγείρει πλέον θέμα νομιμότητας για τη μονάδα OIL ONE, συμφερόντων Μελισσανίδη, που λειτουργεί στα Λιπάσματα. Βεβαίως η μονάδα λειτουργώντας στο χώρο που παλιότερα ανήκε στη ΒΡ, έχει ως σήμερα νόμιμη άδεια, αλλά πλέον η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργεί εκεί εγκατάσταση πετρελαιοειδών.
Το θέμα που αναδεικνύει σήμερα το limani24.gr , μετά από παρέμβαση του επί σειρά ετών βουλευτή Β’ Πειραιά, αλλά και δημοτικό σύμβουλο Κερατσινίου Λάλου Κανέλλου, έρχεται ως συνέχεια της εξ αρχής αρνητικής στάσης που κρατά απέναντι σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ.Γαβρίλης. Ο θεωρητικά προσκείμενος στον Π.Λαφαζάνη Γ.Γαβρίλης έχει κοντράρει από την πρώτη στιγμή την εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη, ως προς κάποιες αδειοδοτήσεις που ζητάει, πριν ακόμα έρθει η σημερινή νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή!

Διαπιστώνει κανείς ότι διαμορφώνεται έτσι μια ευρύτατη πολιτική συμφωνία – αν και άτυπη προς το παρόν, κατά της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας στα Λιπάσματα, καθώς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, την ίδια την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έως και τη ΛΑΕ ακούγονται φωνές που θέτουν θέμα για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας. Ούτως ή άλλως, απέναντι στο υφιστάμενο αυτό ζήτημα, θα κληθεί εκ των πραγμάτων να τοποθετηθεί η κυβέρνηση αφού κι άλλες εταιρείες που έχουν εκτάσεις στην περιοχή (ΕΤΕ και Lafarge) υποστηρίζουν ότι θίγονται από την αλλαγή του συντελεστή δόμησης και των όρων χρήσης της περιοχής.

Η ανάρτηση Λάλου Κανέλλου

Η ανάρτηση του Κανέλλου Λάλου, που αναδεικνύει το θέμα έχει ως εξής:
«Θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη την ψήφιση από την Βουλή, της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την προς ανάπλαση περιοχή της Δραπετσώνας και η οποία καθορίζει ως χρήσεις γης το πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό, υγεία και εκπαίδευση.

Συνεχίζω βεβαίως να έχω τις ενστάσεις μου για τον συντελεστή δόμησης του 0,15%, τον οποίο θεωρώ απαγορευτικό για οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση στον χώρο.
Μετά όμως από αυτή την ρύθμιση μπαίνει ένα τεράστιο ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή, αλλά και προς την Περιφέρεια:
«Είναι νόμιμη η λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας των υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων του κου Μελλισσανίδη;»
Κύριε Δήμαρχε, περιμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες και λυπάμαι που ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που υπήρχε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση».