25 Νοεμβρίου: Δίνουμε τέλος στη βία κατά των Γυναικών!

peiraias gia olous

Μήνυμα της δημοτικής παράταξης "Πειραιάς για Όλους"

Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μία διαρκής υπενθύμιση ότι καθημερινά σε όλο τον πλανήτη γυναίκες κάθε ηλικίας πέφτουν θύματα βίας. Βίας σωματικής, βίας λεκτικής, βίας ψυχολογικής, βίας έμφυλης, βίας στο σπίτι, βίας στην εργασία, βίας στο δρόμο, βίας εγκληματικής. Και αυτή η τελευταία έχει όνομα· γυναικοκτονία λέγεται.

Έχει πολλές μορφές η βία και βρίσκεται παντού. Δεν γνωρίζει από σύνορα ούτε από κοινωνικά ή οικονομικά status, ηλικίες, μορφωτικά επίπεδα, πολιτισμικές καταβολές, θρησκευτικές δοξασίες, εθνικότητες. Διαπλέκεται όμως με αυτές, φέρνοντας ομάδες γυναικών -όπως οι μετανάστριες ή οι προσφύγισσες- σε δυσμενέστερη θέση.

Δεν είναι σημερινό φαινόμενο η βία. Εντάθηκε, όμως, την περίοδο της πανδημίας και των εγκλεισμών με τα περιστατικά έμφυλης βίας να έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, όπως και οι γυναικοκτονίες. Και αυτό αποδεικνύει ότι οι γυναίκες για τους δράστες αποτελούν τα εύκολα θύματα, τους εύκολους στόχους εκτόνωσης.

Στη ζωή κάθε γυναίκας πάντοτε συμβαίνουν περιστατικά βίας, άλλοτε πολύ σοβαρά και άλλοτε λιγότερο. Και αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές, όπως άλλο τόσο σαφές πρέπει να είναι να τολμούν όλες οι γυναίκες να μιλούν. Ακόμη κι αν φοβούνται ότι αυτό θα τις στιγματίσει. Η επιλογή της σιωπής αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους θύτες, διαιωνίζει τα έμφυλα στερεότυπα, τις τοξικές νοοτροπίες, τις αντιλήψεις κατάχρησης εξουσίας, ενώ τραυματίζει βασανιστικά και ανεπανόρθωτα το θύμα σε όλη του τη ζωή.

Μέριμνα της κοινωνίας και της Πολιτείας είναι κάθε γυναίκα να νοιώθει ασφαλής, ακόμη και όταν καταγγέλλει κάποιο περιστατικό βίας. Γι' αυτό χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές στήριξης των γυναικών, χρειάζεται νομική αλλά και ουσιαστική σε επίπεδο καθημερινότητας υποστήριξη, χρειάζεται άμεση ανταπόκριση των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης και σύλληψη και καταδίκη του δράστη ή των δραστών.

Και βέβαια επιβάλλεται η ενημέρωση της κοινωνίας και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σχολικής ηλικίας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιηθεί και να γίνει απόλυτη πεποίθηση ότι αγόρια και κορίτσια, άντρες και γυναίκες είμαστε ίσοι/ες και ότι η βία είναι μία αποτρόπαιη πράξη, όπως κι αν εκδηλώνεται.

Στις 25 Νοεμβρίου δίνουμε τέλος στη βία κατά των Γυναικών. Χρωματίζουμε με πορτοκαλί τον κόσμο.

Το πορτοκαλί συμβολίζει ένα φωτεινότερο μέλλον για γυναίκες και κορίτσια.

Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μέλλον πράγματι θα έχει φως.