H ΚΟ.Δ.Ε.Π. για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

pagkosmia hmera kata tis vias gynaikon

Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να μας υπενθυμίζει την ύπαρξη αυτού του έντονου κοινωνικού φαινομένου, αλλά και να μας κινητοποιεί στην κατεύθυνση της ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, της πρόληψης και της εξεύρεσης λύσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

• Το 1/3 των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών
• 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω ενδοοικογενειακής βίας
• Το 74% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους.

Κατανοούμε όλοι λοιπόν την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας κοινωνικών δομών υποστήριξης για τα θύματα της όποιας μορφής βίας, καθώς και των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που βασικό στόχο θα έχουν την πρόληψη και τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των θυμάτων.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, βρίσκεται πάντα και με κάθε τρόπο δίπλα στις γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση είτε σωματικά είτε λεκτικά, λειτουργώντας ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Ιωάννης Βοϊδονικόλας ανέφερε:

«Κάθε μορφή βίας κρίνεται ως απαράδεκτη και καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται.

Ειδικά για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί μια παθογένεια της κοινωνίας μας, την οποία ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ρόλος της Πολιτείας είναι να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και βεβαίως την ανθρώπινη ζωή, καθώς οι δολοφονικές γυναικών καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο.

Εμείς ως ΚΟ.Δ.Ε.Π. επιχειρούμε τόσο εμμέσως μέσω της καταπολέμησης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, που αποτελούν παράγοντες διατήρησης φαινομένων βίας, όσο και αμέσως μέσω προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης και ενθάρρυνσης, να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της!»

eep logo