Η «αλλαγή σελίδας» στην Β’ Πειραιά και κάποια ερωτήματα

lipasmata poli

Η ανακοίνωση, με non paper προ τους πολιτικούς συντάκτες, από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εξαιρούνται από την προς πώληση περιουσία του ΟΛΠ 640 στρεμμάτων στην περιοχή των Λιπασμάτων, μειώνοντας τον συντελεστή δόμησης, χαιρετίσθηκε κατ’ αρχήν ως κίνηση καλης θέλησης προς την τοπική κοινωνία που επί τρεις δεκαετίες διεκδικεί την ανάπλαση του χώρου και την πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.
Πλην όμως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα υλοποίησης αυτής της απόφασης, καθώς επίσης και για τον είναι μόνο μια ακόμη «επικοινωνιακού τύπου» κυβερνητική κίνηση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον ευρύτερο Πειραιά.
Κι αυτό, όχι μόνο διότι η εξέλιξη αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μείωση του τιμήματος που θα προσφερθεί για το προς πώληση 51% των μετοχών του ΟΛΠ. Αλλά και γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης αποτελεί ουσιαστικά ξένη περιουσία (κυρίως της Εθνικής), κάτι που σημαίνει πως αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρόκειται να σταθεί σε κανένα στάδιο στη συνέχεια, καθώς οι ιδιοκτήτες που θίγονται θα δικαιωθούν από τη Δικαιοσύνη όπου ευλόγως θα προσφύγουν.
Πιο συγκεκριμένα μεγάλο μέρος ανήκει στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, μέσω της θυγατρικής της ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. ενώ ιδιοκτησίες έχουν επίσης η LAGARGE και η OIL ONE,. Από την άποψη αυτή αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει πραγματικά, είναι η υπ. Αριθμ. 1/2015απόφαση της Εισαγγελίας Πειραιά που αποφάσισε αρνητικά σε ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, διεκδικώντας κάποια σχετικά λίγα στρέμματα στην περιοχή.