Γ.Μώραλης: Όλα στο φως!

dhmarxeio peiraia olo
Μώραλης, Σταθάκη, Καλογερόγιαννης, Βουράκης δικαιώνουν το Portnet για την δημοσίευση της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Με μια σύντομη αλλά σαφέστατη δήλωσή του προς το Portnet, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δικαιώνει την επιλογή του Portnet να δημοσιεύσει το ντοκουμέντο που αφορά τα πεπραγμένα στο Δήμο Πειραιά την περίοδο 2003 – 2012, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τον Δημοτικό του Σύμβουλο ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, υποστήριξε την πρωτοφανή άποψη ότι έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας και να κλείσει το site που δημοσίευσε το ντοκουμέντο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αναπτύσσοντας τη δικιά τους συλλογιστική, τοποθετούνται με δηλώσεις τους, τόσο η Μαρία Σταθάκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Το Λιμάνι της Αγωνίας», όσο και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι σήμερα, Ιωσήφ Βουράκης και Αντώνης Καλογερόγιαννης. Οι δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά και των τριών σημαντικών δημοτικών συμβούλων έχουν ως εξής:

Γιάννης Μώραλης: Απόλυτη διαφάνεια!
Oι δημότες του Πειραιά πρέπει να γνωρίζουν όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, καθώς σε τελική ανάλυση εκείνους αφορά και άλλωστε μόνο έτσι επιτυγχάνεται η απόλυτη διαφάνεια, την οποία τουλάχιστον εγώ επιθυμώ και επιδιώκω.

Μαρία Σταθάκη: Τα ΜΜΕ οφείλουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη

«Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δημοσιονομικού ελέγχου στο Δήμο Πειραιά των ετών 2002-2012 περιλαμβάνει σημαντικά συμπεράσματα, που οδηγούν σε απόλυτα δικαιολογημένους συνειρμούς ότι κατά τη δεκαετία 2002-2012 στο Δήμο Πειραιά υπήρξαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης, απιστίας και κατασπατάλησης χρημάτων, στο χθεσινό Δ.Σ. η πρόθεση της δημοτικής αρχής αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν η αποφυγή συζήτησης των ευρημάτων της έκθεσης.
Όταν με πρωτοβουλία της παράταξής μας η συζήτηση άνοιξε, δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν προφανώς λόγους να ανησυχούν, προσπάθησαν να την αποτρέψουν με διάφορες δικαιολογίες. Μία από αυτές ήταν και το ότι η έκθεση είναι εμπιστευτική, ισχυρισμός ανυπόστατος, αφού αυτή πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο και μοιράστηκε στις παρατάξεις.
Τα ΜΜΕ οφείλουν, αφού πρώτα επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της πηγής τους και την εγκυρότητα της είδησης, να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, πολλώ δε μάλλον για ένα τόσο σοβαρό θέμα, για το οποίο όλοι οι Πειραιώτες και όλες οι Πειραιώτισσες πρέπει και δικαιούνται να ενημερωθούν σε βάθος. Επομένως ορθώς προβήκατε στη δημοσίευσή της.
Με τον ίδιο φυσικά τρόπο τα ΜΜΕ πρέπει να κριτικάρουν και τη στάση των δημοτικών παρατάξεων και όχι να οδηγούνται σε βιαστικά και πρόχειρα συμπεράσματα.Στα πλαίσια αυτά χαιρόμαστε για τη διόρθωση που ήδη κάνατε σε προηγούμενο άδικο και αυθαίρετο σχολιασμό σας, με τον οποίο μας εγκαλούσατε γιατί δεν είχαμε πάρει θέση για κάτι (έκθεση) που ακόμη δεν είχαμε μελετήσει».

Ιωσήφ Βουράκης: Υποχρέωση η δημοσίευση!

«Πολύ καλά έκανε το Portnet και δημοσίευσε την Έκθεση των Ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα πεπραγμένα 2003 – 2012. Άλλωστε, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν επρόκειτο για κανένα απόρρητο έγγραφο, πόσο μάλλον που διανεμήθηκε από το Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Πειραιά σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, αδιαβάθμητο, ως ένα κοινό δημόσιο έγγραφο δηλαδή. Η δημοσίευσή του ήταν ουσιαστικά υποχρέωση του δημοσιογράφου και μια πολύ καλή αφορμή για να μάθει ο Πειραϊκός λαός το «πάρτυ» διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος που επικρατούσε στο Δήμο. Με την ευκαιρία, θέλω να επαναφέρω την πρότασή μου για επέκταση του ελέγχου για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας Β.Μιχαλολιάκου, αλλά και για συμβολικούς λόγους, για το πρώτο έτος της θητείας Γ.Μώραλη, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η πεποίθηση πως αντιμετωπίζοντας όλες τις παθογένειες του παρελθόντος ξεκινάμε μια νέα περίοδο με σεβασμό στην πόλη, στις οικονομίες των πολιτών και το δημόσιο χρήμα».

Αντώνης Καλογερόγιαννης: Από πότε βλάπτει η δημοσιοποίηση;

«Επιτέλους, παραδόθηκε το πόρισμα των ελεγκτών μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Δήμο Πειραιά για τα έτη 2003 έως 2012.

Θεωρούσαμε, αυτονόητο, ότι άμεσα η Δημοτική Αρχή θα δεχόταν να γίνει συζήτηση ανοιχτή επί των συμπερασμάτων του πορίσματος ώστε να ενημερωθεί ο Πειραϊκός λαός και να κρίνει ποιος ή ποιοι ευθύνονται για πολλά από τα δεινά της πόλης . Αντιθέτως, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να επικρατήσει ακόμα σιωπή, να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο Δήμο Πειραιά από αυτά που θα ειπωθούν και θα ακουστούν.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εκλήθη κι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να συνδράμει με τις γνώσεις του τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να «αμυνθεί» ο Δήμος Πειραιά όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν είναι δυνατόν, οι ελεγχόμενοι να μετατραπούν σε ελεγκτές και κριτές !!!

Από πότε η αλήθεια και η δημοσιοποίηση της κάνει κακό ; Από πότε η ενημέρωση των Πειραιωτών δεν είναι σημαντική για θέματα κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης, παρατυπιών και άλλων τινών που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία ; Από πότε πρέπει να μέμφονται δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τμήματα του πορίσματος ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι Πειραιώτες ; Από πότε η δημοσιοποίηση στον τύπο στοιχείων του πορίσματος βλάπτουν ;Από πότε δεν πρέπει να συζητάμε στα Δημοτικά Συμβούλια τα σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει και να προσπαθούμε να «σκεπάσουμε» καταστάσεις, να «κουκουλώσουμε τα πράγματα» ή να «κερδίσουμε χρόνο για να πάει ο αγώνας στην παράταση»;

Σε λίγες ημέρες πρέπει οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά να αποστείλουν συμπληρωματικά στοιχεία στους ελεγκτές ώστε να εκδοθεί το οριστικό πόρισμα. Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά να δημιουργήσει άμεσα, επιτροπή δημοτικών συμβούλων ( τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δυο εκπροσώπους της ελάσσονος αντιπολίτευσης ) ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία που θα δοθούν θα είναι αυτά που θα εξασφαλίσουν την αμεροληψία στην κρίση των ελεγκτών και δεν θα προσπαθήσει ΚΑΝΕΙΣ να εμποδίσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας.

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» δεν φοβάται να λέει την αλήθεια στον Πειραϊκό λαό κι ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί δημοσιογράφοι που κάνουν το ίδιο στην πόλη μας. Η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι για κάποιους «βαρόνους» και «βαρονίσκους» που ακόμα υπηρετούν το Δήμο Πειραιά από θέση αιρετού , πρέπει να ακούγεται. Τι χειρότερο μπορεί να πάθει ο Δήμος μας από το να έχει ακόμα αυτούς, τους ίδιους ανθρώπους επί δεκαετίες, να «προασπίζονται τα συμφέροντα του»...

Όλα στο φως, όλα πάνω στο τραπέζι .... να μάθει ο Πειραϊκός λαός όλη την αλήθεια για τους ανθρώπους που έχουν πολλές φορές υφαρπάξει την ψήφο τους με ψεύτικες υποσχέσεις.

Είναι σίγουρο πλέον, και μετά το πόρισμα του ελέγχου, ότι .. κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της .. Αγραπιδο Φασουλο Μαρκίας ...

Κι αυτό το σάπιο έχει σίγουρα ονοματεπώνυμο».

eep logo