Ζωντανεύει ο «Πύργος» του Πειραιά!

PIRAEUS TOWER PILA 2

To επενδυτικό πλάνο για τη μεταμόρφωσή του*

Γραφειακοί χώροι 17.600 τ.μ. και εμπορικές χρήσεις σχεδόν 13.000 τ.μ., εστιατόριο στον 19ο και 20ο όροφο με απρόσκοπτη θέα στην επένδυση που «τρέχει» το επενδυτικό σχήμα των Prodea- EBRD και Dimand

Το αναλυτικό επενδυτικό πλάνο για τη «μεταμόρφωση» του Πύργου Πειραιά περιγράφει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πήρε το «πράσινο φως» την περασμένη εβδομάδα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στο πλαίσιο των εγκρίσεων για το έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ που «τρέχει» ήδη το επενδυτικό σχήμα των Prodea- EBRD και Dimand και χρηματοδοτείται από την Alpha Bank.

Όπως επισημαίνεται αναλυτικά, οι προτεινόμενες χρήσεις του Πύργου θα κατανεμηθούν σε χώρους καταστημάτων, χώρους γραφείων, εστίασης, βοηθητικούς χώρους και ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 44 αυτοκινήτων, ενώ κατά την πλήρη ανάπτυξη του αναμένεται να απασχολούνται 1500 εργαζόμενοι.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια του Πύργου Πειραιά είναι 34.624 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης είναι 30.535 τ.μ. και οι βοηθητικοί χώροι 4.089 τ.μ. Από τους χώρους κύριας χρήσης τα γραφεία θα είναι 17.600 τ.μ. και τα εμπορικά 12.935 τ.μ.

Αναλυτικότερα, η εμπορική χρήση προβλέπεται από το ισόγειο, (μεταξύ άλλων οκτώ εμπορικά καταστήματα, lobby εστιατορίου του 19ου ορόφου, παρτέρια φύτευσης συνολικής επιφάνειας 585 τ.μ.), τον πρώτο όροφο (τρία εμπορικά, βοηθητικοί χώροι κ.α.), στον δεύτερο όροφο (ενιαίο εμπορικό κατάστημα κ.α.) έως τον τρίτο όροφο (εστιατόριο – καφέ με εξωτερικό χώρο- roof garden, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μαζί με το lobby της κ.α.). Η λειτουργία των καταστημάτων αποκαθιστά την αρχική χρήση εμπορικής δραστηριότητας σύμφωνα με την οποία σχεδιάστηκε η κατασκευή του Εμπορικοναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά.

Στους υπόλοιπους ορόφους του υψηλού τμήματος του κτηρίου (4ος έως 18ος και 21ος έως 22ος) θα αναπτυχθούν γραφειακοί χώροι σε διατάξεις ‘’open plan’’ με κατακόρυφο κεντρικό πυρήνα δύο κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων με αποκλειστική χρήση. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού χώρου υποδοχής στο ισόγειο του κτιρίου με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης. «Η σχεδίαση των γραφειακών χώρων του «Πύργου», έχει σαν γνώμονα τη λειτουργικότητα, την ευελιξία των διατάξεων, την δημιουργία ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους, καθώς και την δυνατότητα επιπλέον δραστηριοτήτων πέραν των εργασιακών», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Το εστιατόριο που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο και 20ο όροφο του «Πύργου»

Το εστιατόριο θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους σε ένα τμήμα του και θα προσφέρει απρόσκοπτη θέα στους επισκέπτες του. «Η λειτουργία του εστιατορίου αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στο κτήριο και κατά τις βραδινές ώρες. Για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο, δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν από την στάθμη του ισογείου στην στάθμη του εστιατορίου χωρίς ενδιάμεση στάση».

Η ιστορία του «Πύργου»

Ο Πύργος είναι το ψηλότερο κτήριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους εκ των οποίων από το ισόγειο μέχρι τον 3ο όροφο τα επίπεδα είναι μέγιστης επιφάνειας 3.147 τ.μ. ενώ από τον 4ο όροφο και μέχρι τον 23ο όροφο υψώνεται το υψηλό τμήμα του Πύργου μέγιστης επιφάνειας εκάστου ορόφου μέγιστης επιφάνειας 1.053 τ.μ..

Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι.

Ακολούθησε το 2020 η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand και της Prodea Investments AEEAΠ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

H ανάπτυξη θα αφορά βιοκλιματική κατασκευή που στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.

της Στεφανίας Σούκη από το newmoney.gr

eep logo