Συνάντηση για λύση στο πρόβλημα μπαζωμένου ρέματος στις "Σιταποθήκες" Κερατσινίου

keratsini aigaleo sitapothikes

Από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

Συνάντηση εργασίας συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην περιοχή «ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΕΣ» ή «ΡΕΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΥ» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Η περιοχή ήταν χαρακτηρισμένη ως Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ, του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, του Δασαρχείου Πειραιά, υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Μεταφορών & Επικοινωνιών και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά καθώς και εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτού Β΄ Πειραιά κ. Δημήτρη Βίτσα.
Αφορμή για τη συνάντηση έδωσε πυρκαγιά που είχε εκδηλώθηκε στην περιοχή καθώς και η ανακίνηση την ίδια περίοδο θέματος επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.
Από την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων προέκυψε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε ο χώρος αποχαρακτηρίστηκε από ΧΑΔΑ και κατά συνέπεια εξέλειπε ο κίνδυνος επιβολής προστίμου. Όσον αφορά το σοβαρό θέμα των επιχωματώσεων κοινή ήταν η διαπίστωση ότι στην περιοχή υπήρξε, σε βάθος εικοσαετίας, εκτεταμένο μπάζωμα της κοίτης του ρέματος, καταπατήσεις και αυθαίρετη λειτουργία επιχειρήσεων.
Με πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, του Δασαρχείου Πειραιά και των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων της Π.Ε. Πειραιά για συντονισμό των ενεργειών τους για την λήψη μέτρων σφράγισης των παράνομων επιχειρήσεων, αποβολής των καταπατητών και αποκατάστασης της κοίτης του ρέματος, προκειμένου να επανέλθει η φυσική απορροή των ομβρίων υδάτων και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.