Θεσμός οι Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά

kokkalis peiraias

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά και με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, ανέπτυξε τον τρόπο συνεργασίας Δήμου και Φορέων, ώστε να γίνουν πλέον ετήσιος θεσμός οι Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά.

Ο κ. Κόκκαλης αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης και της ναυτιλίας, προτάσεις και ιδέες για να εμπλουτιστούν οι εκδηλώσεις που θα γίνονται πλέον κάθε χρόνο στην πόλη, αναδεικνύοντας τον Πειραιά σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ, στην πρώτη συνάντηση φέτος για τις Ημέρες Θάλασσας. Να σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή στην περσινή εκδήλωση. Νομίζω ότι για πρώτη φορά που το κάναμε, πήγε αρκετά καλά και ήθελα να σας συγχαρώ όλους και να σας ευχαριστήσω γι αυτό.
Πήγε αρκετά καλά για να σκεφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την ιδέα να το κάνουμε κάθε χρόνο. Να το κάνουμε και φέτος. Οπότε, ήθελα σήμερα να κάνουμε μια κουβέντα με μια μικρή παρουσίαση που έχουμε ετοιμάσει για τον περσυνό απολογισμό. Να δούμε και στην συνέχεια να συζητήσουμε τι κάναμε καλά, τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, τι μας άρεσε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και να σκεφτούμε και λίγο για το μέλλον, για τα επόμενα τέσσερα- πέντε χρόνια.
Να ξεκινήσω λοιπόν με τον απολογισμό, μετά να κάνουμε τη συζήτηση και να σας πούμε τα νεότερα που έχουμε από την πλευρά του Δήμου και του τμήματος των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων και προγραμμάτων που έχουμε φέτος μπροστά μας. Άλλη μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, που καλούμαστε να διοργανώσουμε.

Το κέντρο της θαλάσσιας οικονομίας στην Ελλάδα είναι ο Πειραιάς. Αυτό είναι κάτι που πρέπει και εμείς να το καταλάβουμε καλά και να δώσουμε να το καταλάβουν και όλοι οι άλλοι. Πέρα από αυτά που έγιναν και εσείς διοργανώσατε στην πόλη του Πειραιά, διοργανώθηκε επίσης το Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λιμένων, που ήρθαν 300 σύνεδροι απ όλο τον κόσμο, από όλους τους Οργανισμούς Λιμένων της Ευρώπης. Έγιναν τα Ποσειδώνια για πρώτη φορά με θέμα τον τουρισμό. Να σημειώσω εδώ, ότι φέτος είναι χρονιά Ποσειδωνίων, 6-10 Ιουνίου και αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Τα Ποσειδώνια λοιπόν, όπου για πρώτη φορά συμμετείχε ο Δήμος Πειραιά είχαν 735 συμμετοχές στον θαλάσσιο τουρισμό, που αυτό για τα Ποσειδώνια κυρίως σημαίνει κρουαζιερόπλοιο. Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Θεμιστοκλή, σε ένα ωραίο σημείο που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί και που παρά τα τελωνειακά προβλήματα που είχαμε και σε άλλες εκδηλώσεις, καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Ο Επίτροπος ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη διοργάνωση και δεν θα μπορούσε να μην είναι γιατί έκαναν ρεκόρ συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, ενώ σε ότι αφορά το συνέδριο είχε 1300 συμμετέχοντες. Το συνέδριο έγινε στο Μέγαρο Μουσικής γιατί δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος να γίνει στον Πειραιά.
Έγιναν πάρα πολλά εργαστήρια διαλόγου τα οποία είχαν πάρα πολύ σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στον Πειραιά για τα λιμάνια, για τη γαλάζια οικονομία κά.
Στις Ημέρες Θάλασσας που έγιναν αμέσως μετά, το Σαββατοκύριακο, που όλοι συμμετείχαμε, ήταν ένα πολύ γεμάτο Σαββατοκύριακο για την πόλη. Έγιναν 106 δράσεις σε 65 σημεία από 70 φορείς. Να ξαναπώ τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες. Ήταν πράγματι κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην πόλη, με τα αδύναμα του σημεία και τις επιτυχίες τους. Αλλά νομίζω ότι για μια εκδήλωση που την κάναμε για πρώτη φορά, έδωσε μια ζωντάνια στον Πειραιά και ακούστηκε λίγο περισσότερο η πόλη μας. Στα 65 σημεία που έγιναν οι εκδηλώσεις, από μπαρ μέχρι μουσεία και από πλατείες μέχρι την ιχθυόσκαλα. Έγιναν 19 συναυλίες, 17 εκθέσεις, 10 ξεναγήσεις, 9 παραστάσεις – πάρτυ, 9 αθλητικές δράσεις, 22 παρουσιάσεις και διαλέξεις, 5 γαστρονομικές δράσεις, 4 δράσεις για το παιδί, 3 διαγωνισμοί και 8 δράσεις άλλων κατηγοριών.
Επίσης, συμμετείχαν πάρα πολλοί φορείς οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν και νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν αυτή η συμμετοχή και που εσείς πραγματοποιήσατε. Γνωρίσαμε ο ένας την δουλειά του άλλου και συνεργαστήκαμε για ένα κοινό σκοπό.
Επίσης, σημαντική ήταν η προσπάθεια που έκανε ο Δήμος μέσα από τις διάφορες Διευθύνσεις του, γιατί ο Δήμος δεν είναι ένα πράγμα, είναι πάρα πολλές Διευθύνσεις και εκεί, εσωτερικά, η συνεργασία έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Πολλοί από εσάς γνωρίσατε πολλές Διευθύνσεις του Δήμου και αυτό είναι πολύ χρήσιμο να μπορείτε να ξέρετε που απευθύνεστε και τι μπορεί ο καθένας να κάνει.
22 σεμινάρια, πανευρωπαϊκό ρεκόρ δράσεων. Το Blue Growth ήταν το κομμάτι που είχε να κάνει με την καινοτομία και τους διαγωνισμούς που έγιναν για το shipping, για την κρουαζιέρα. Είχαμε 75 συμμετοχές, 14 startups που είναι μικρές ομάδες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, είναι αυτό που λέμε οι νεοφυής επιχειρήσεις και 9 βραβεία.
Το γραμματόσημο που παρουσιάστηκε σε αυτήν την αίθουσα. Είχε μάλιστα και hash tag επάνω. Το πρώτο γραμματόσημο με hash tag στην ιστορία του γραμματοσήμου. Το Destination Piraeus όπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο κοινό. Με την ευκαιρία «ντύθηκε» για πρώτη φορά ο ΟΛΠ, ώστε οι επιβάτες της κρουαζιέρας να ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το εργαλείο στα χέρια τους και να μπορούν να περιηγηθούν στον Πειραιά και να γνωρίσουν τον Πειραιά.
Πάνω από 170 εθελοντές συμμετείχαν, εκτός από τη συμμετοχή των δικών σας μελών. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλη αυτή η ιστορία στον Πειραιά έκανε αίσθηση πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Είχαμε 520 δημοσιεύσεις στις 13 ημέρες. Είχαμε σε 186 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβολή και σίγουρα δεν είναι πλήρης ο αριθμός, γιατί αυτό δεν μετριέται πολύ εύκολα και 21 χορηγούς επικοινωνίας. 

Στο site που δημιουργήσαμε για εκείνες τις ημέρες και στις 20 ημέρες που μετρήσαμε είχαμε 25.000 επισκέπτες, λιγότερους βέβαια σε ψηφιακό περιβάλλον τελικά από όσους επισκέφτηκαν φυσικά τις εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε και έναν τρόπο να καταγράψουμε τελικά το αποτύπωμα, δηλαδή πραγματικά δεν γνωρίζουμε – και ίσως θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει να το κάνουμε - πόσοι άνθρωποι ήρθαν ως θεατές, ως επισκέπτες στην πόλη.
Βέβαια, στα διεθνή μέσα, στο google, ήταν τεράστιο το αποτύπωμα.
Θυμάστε ότι δεν υπήρχε πραγματικά ένας σοβαρός προϋπολογισμός μέχρι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάποιες πωλήσεις. Αυτό αναγκαστικά «πληγώνει» τη διαφήμιση η οποία είναι ένα ακριβό σπορ ακόμα, σε φυσικό επίπεδο, γιατί σε διαδικτυακό είναι πιο εύκολο.
Προσεχώς, έχουν τραβηχτεί πλάνα για να βγει μια ταινία που δείχνει όλη την προετοιμασία που έγινε εκείνες τις ημέρες και είναι ντοκιμαντέρ με την έννοια ότι έχει αρχή, μέση τέλος, έχει μια σκηνοθετική άποψη και νομίζω ότι θα είναι ωραίο όταν ολοκληρωθεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Κόκκαλης έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις για το 2016:
«Για το μέλλον, νομίζω, ότι όλη αυτή η πλατφόρμα εκδήλωσης μας έδωσε μια δυνατότητα για την πόλη μας και για όλους μας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε έναν κοινό στόχο για την πόλη, νομίζω ότι αυτό μας βοηθά για να συγκροτηθούμε και να προχωράμε μπροστά. Είναι χωρίς αμφιβολία η δύναμη της πόλης. Είναι ο βαθμός της συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης. Οι πόλεις δεν αποτελούνται από νησιά κατοίκων, αποτελούνται από το σύνολο των κατοίκων και μέσα από αυτήν την συνεργασία είναι που μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Πήγαμε καλά, μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα. Να σκεφτούμε πως μπορούμε.

Καταρχήν για το 2016 συμβαίνουν δυο γεγονότα τα οποία θα πρότεινα εγώ αν συμφωνείτε κι εσείς να δώσουμε μια μεγαλύτερη εστίαση. Τα δυο γεγονότα αυτά είναι τα Ποσειδώνια. Τα μεγάλα Ποσειδώνια που είναι για την ναυτιλία – γιατί είναι και τα μικρά που είναι τουριστικά-. Τα Ποσειδώνια είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση και συγκέντρωση εταιρειών ναυτιλίας. Γίνονταν παραδοσιακά στον Πειραιά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στο αεροδρόμιο όπου χρησιμοποιεί η έκθεση 30.000 τμ εκθεσιακού χώρου, που δεν έχουμε εδώ στον Πειραιά. Παρ όλα αυτά η διοργάνωση των Ποσειδωνίων αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη να επιστρέψει την έκθεση στον Πειραιά, θέλει να δούμε μαζί, να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να κάνουμε γεγονότα στον Πειραιά και να συνδέσουμε τα Ποσειδώνια με τον Πειραιά όπου είναι η κοιτίδα τους.
Το άλλο σημαντικό κομμάτι είναι τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τα 100 χρόνια της οργάνωσης της Ελληνικής ναυτιλίας. Επειδή υπάρχει και μια διχογνωμία αν η ποντοπόρος ναυτιλία είναι κομμάτι της γαλάζιας ανάπτυξης ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι οι ημέρες θάλασσας είχαν αρχίσει ως ημέρες ναυτιλίας αλλά έγιναν ημέρες θάλασσας. Νομίζω ότι φέτος μπορούμε λίγο περισσότερο να εστιάσουμε, να αναδείξουμε την ναυτιλία.»

Ο κ. Κόκκαλης, αναφερόμενος στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας του Πειραιά, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το καινούργιο γεγονός που έχουμε μπροστά μας είναι, ότι έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συντάξει την υποψηφιότητα της πόλης μας για το 2021.
Η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα από την δική μας Μελίνα Μερκούρη, το1985. Είναι σίγουρα ένας πολύ μεγαλύτερος θεσμός από τις ημέρες θάλασσας και είναι ένα κοινό όραμα, ένας κοινός στόχος που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον Πειραιά από κοινού.
Το 2021 γίνεται ως εξής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει την χώρα όπου θα λάβει μέρος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και κατόπιν οι πόλεις της συγκεκριμένης

χώρας συναγωνίζονται για να κερδίσουν και να αναδειχτεί μία απ όλες τις πόλεις ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Πιστεύουμε ότι ο Πειραιάς δεν μπορεί να αφήσει αυτήν την ευκαιρία. Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι σήμερα την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ο Πειραιάς, η πόλη που θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα το 2021.
Επίσης, έχει αλλάξει ο τρόπος επιλογής.
Τώρα υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία αποφασίζει εντελώς τεχνοκρατικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε και δημιουργούμε τους τελευταίους μήνες έναν φάκελο υποψηφιότητας ο οποίος είναι πλέον τεχνοκρατικός, θέλει συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία μόνο και μόνο η προσπάθεια να τα συλλέξουμε και να τα έχουμε, δίνει μια εικόνα του πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό για την πόλη μας. Δηλαδή πόσα ξενοδοχεία έχει ο Πειραιάς, πόσες κλίνες , ποια είναι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, πόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια, ποιος ήταν ο τζίρος τους, κά. Έχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να παραθέσεις πέραν του πολιτιστικού κομματιού, για να μπεις σε αυτήν την διαδικασία. Αυτή η διαδικασία λήγει στις 31 Νοεμβρίου, που καταθέτουμε τον φάκελο.
Η Επιτροπή επιλέγει τρεις πόλεις και αυτές οι τρεις πόλεις έχουν μετά έξι μήνες περιθώριο για να προχωρήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Θέλω να σας πω ότι αυτή την στιγμή ο συναγωνισμός μας είναι με : Καλαμάτα, Λάρισα, Γιάννενα, Βόλο, Σάμο, Λέσβο, Ρόδο, είναι συνολικά περίπου 15 πόλεις. Εμείς πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε μέσα στη «short list» κι από εκεί και πέρα να μπούμε πολύ δυνατά στο κομμάτι της διεκδίκησης.

Ο τρόπος που η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιος με το τι κάναμε εμείς πέρυσι τις ημέρες θάλασσας. Δεν εστιάζεται σε καμία περίπτωση σε μια συλλογή μεγάλων καλλιτεχνικών γεγονότων σε μια πόλη, πχ. σε ένα φεστιβάλ. Αλλά βασίζεται πάρα πολύ στη συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικοτήτων των πολιτών, τόσο στη διαμόρφωση του προγράμματος και κυρίως στη συμμετοχή τους σε αυτό. Θέλει να δώσει την δυνατότητα σε μια πόλη να αναπτύξει τον τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας.

Αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόσο στο κομμάτι της θάλασσας, του τουρισμού αλλά και γενικότερα για την ανάδειξη του πολιτισμού στον Πειραιά.

Εμείς ως Δήμος, όπως θυμάστε και στις ημέρες θάλασσας, είπαμε ότι θα δώσουμε το πλαίσιο, το γενικό νόημα, να χωροθετήσουμε, να διευκολύνουμε την επαφή μεταξύ σας, να σας φέρουμε σε επικοινωνία και να προτείνετε δράσεις τις οποίες εμείς χρηματοδοτήσαμε στον βαθμό που μπορούσαμε. Και κυρίως αναλάβαμε την διαφήμιση, την επικοινωνία, τον συντονισμό και όπου μπορούσαμε στηρίξαμε και την παραγωγή. Αυτό είναι λίγο πολύ, που ζητά και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι η διαδικασία αυτή που μας είναι γνωστή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπούμε στην ιστορία της πολιτιστικής πρωτεύουσας κι εδώ είναι κρίσιμη η συμμετοχή σας, αυτές τις ημέρες.
Λίγο πολύ έχουμε συνεργαστεί για να κάνουμε τις Ημέρες Θάλασσας, καταλαβαίνουμε το φορματ, καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε και αν λίγο το σκεφτούμε σε κάτι παρόμοιο αλλά πάρα πολύ μεγαλύτερο, είναι κάτι που μπορούμε να το συλλάβουμε.
Ο Πειραιάς Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Πολιτιστική Πρωτεύουσα τίνος πράγματος; Της Ευρώπης σίγουρα. Αλλά σκέπτεται κανείς ποιος Πειραιάς; Πέρυσι σταθήκαμε στα όρια της πόλης του Πειραιά, του Δήμου . Ο Πειραιάς ξέρουμε όλοι, αισθανόμαστε όλοι ότι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον σημερινό του Δήμο.
Επομένως, ο Πειραιάς ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει για το κέντρο της πόλης, για το σύνολο του λιμανιού, θα πρέπει να μιλήσει για τον Φαληρικό Όρμο, για τα νησιά του Σαρωνικού σε ένα πρώτο επίπεδο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο για τον Πειραιά ως πύλη του Αιγαίου και όλων των νησιών των παραλίων και της Μαύρης Θάλασσας. Ο Πειραιάς έχει τεράστιες σχέσεις με το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα. Σε ένα τρίτο επίπεδο θα πρέπει να μιλήσει για την σχέση του με την Μεσόγειο, τον Πειραιά σαν την πρώτη σκάλα της Ευρώπης στην Ανατολή και σε ένα τέταρτο επίπεδο θα πρέπει να μιλήσει κανείς για τον Πειραιά και τη σχέση του με τα παγκόσμια λιμάνια, με όλον τον πλανήτη. Ίσως λοιπόν στις Ημέρες Θάλασσας , εάν θέλουμε και αν νομίζουμε ότι έχει νόημα και αν μπορούμε και να θέλουμε να το συνδέσουμε με την προετοιμασία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε κάπως έτσι:

εάν είχαμε πέρσι την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, φέτος να έχουμε και μπάντες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Να πιάσουμε και τους γύρω δήμους, να πιάσουμε το Κερατσίνι, την Δραπετσώνα, το Φάληρο, την Αίγινα, τον Πόρο. Του χρόνου να πιάσουμε όλα τα νησιά, να έχουμε δηλαδή και τους συλλόγους από όλα τα νησιά του Αιγαίου, εδώ, για μερικές ημέρες, ή και στα νησιά αυτά. Του παραχρόνου να βγούμε και στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο και να φθάσουμε πια στο 2021, ως σίγουρα η θαλάσσια πρωτεύουσα της Ελλάδας και μια από τα παγκόσμια κέντρα της θαλασσοκεντρικής οικονομίας.
Νομίζω ότι η περσινή χρονιά, μας βοήθησε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να γνωριστούμε, να συνεργαστούμε και να πετύχουμε μέσα από αυτήν την συνεργασία μεγαλύτερα αποτελέσματα και επίσης μας έδωσε το μάθημα.»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, από τη Φιλολογική Στέγη Πειραιά, από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό από Συλλόγους καθώς και από τις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις του Δήμου Πειραιά.