Να σταματήσει η απόπειρα ποινικής δίωξης γονέων για τις καταλήψεις στην Ιωνίδειο!

ionideios sxolh peiraia eisodos

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά, με αφορμή την εκκίνηση το τελευταίο διάστημα σχετικών ανακριτικών διαδικασιών, καταδικάζει την απόπειρα ποινικοποίησης της κατάληψης των μαθητών της Ιωνιδείου τον περασμένο Οκτώβριο. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών υπαγόταν στο πλαίσιο των γενικότερων πανελλαδικών μαθητικών κινητοποιήσεων με κοινό αίτημα τη λήψη, εκ μέρους της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, ουσιαστικών μέτρων προστασίας της Υγείας στη σχολική κοινότητα κι ενώ ήδη στη Σχολή υπήρχαν διαγνωσμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι μαθητές της Ιωνιδείου κινητοποιήθηκαν νόμιμα και δημοκρατικά, ειρηνικά και πολιτισμένα με βάση αποφάσεις των αναγνωρισμένων από την Πολιτεία οργάνων τους. Στο πλευρό τους, ως προς το δίκαιο των αιτημάτων τους, στάθηκαν τόσο τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου, όσο και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, που και αυτοί από την πλευρά τους προσπάθησαν για τη διασφάλιση της ηρεμίας και για τη διερεύνηση τρόπων διαλόγου και συνεννόησης με υπηρεσιακούς παράγοντες της Σχολής, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς στήριξαν τα αιτήματα των μαθητών δίχως να υποκινούν ή να κηδεμονεύουν κανέναν και τίποτα σε σχέση με την κατάληψη καθαυτή, σεβόμενοι την αυτονομία λειτουργίας των μαθητικών οργάνων και της μαθητικής κοινότητας, κάτι που φαίνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

Ωστόσο, υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σειρά ανώνυμων (δίχως ονοματεπώνυμα και υπογραφές) δήθεν καταγγελιών εναντίον συγκεκριμένων μαθητών και συγκεκριμένων γονέων, για κατάληψη δημόσιου χώρου και για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, συνοδευόμενες μάλιστα από ψεύδη και συκοφαντικούς ισχυρισμούς πως τάχα προκάλεσαν φωνασκίες και προπηλακισμούς.

Αντί οι αρμόδιες αρχές να θέσουν απευθείας στο αρχείο αυτές τις ανώνυμες καταγγελίες διαφαίνεται με βάση τις πληροφορίες ότι κινούν με ταχύτητα διαδικασίες προς την κατεύθυνση πιθανής άσκησης ποινικής δίωξης.

Οι διώξεις αυτές έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν όσους αγωνίζονται, να χειραγωγήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα και να εντάξουν ως «κανονικότητα» στα σχολεία μας ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας με εκφοβισμούς και απειλές.

Ο αναγκαίος δημοκρατικός διάλογος για την επίλυση των εκπαιδευτικών ζητημάτων δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από τους εισαγγελείς, την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό οι οικογένειες των μαθητών να ταλαιπωρούνται από ψευδείς, ανυπόστατες και ανώνυμες καταγγελίες.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά ζητά η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση πολιτικής και όχι νομικής δίωξης να τεθεί άμεσα στο αρχείο.