ΒΕΠ: Συνάντηση με τον αν. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

vep papathanasis

O ρόλος της μεταποίησης και των βιοτεχνών στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας

Τον ρόλο της μεταποίησης και των βιοτεχνών στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, με την εισροή σημαντικών πόρων από τα κοινοτικά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, που ξεκινούν από το καλοκαίρι του 2021, τόνισε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, στην εξαιρετικά εποικοδομητική και με πνεύμα ταύτισης απόψεων συνάντηση που πραγματοποίησε την Τρίτη 11 Μαίου 2021, με τον αν. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νικόλαο Παπαθανάση, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλη Γιάγκα.
Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Στη συζήτηση ο κ. Παπαμανώλης ανέλυσε το Υπόμνημα με τις προτάσεις του Β.Ε.Π., που κατέθεσε στον κ. Υπουργό, εστιάζοντας στα Επιχειρηματικά Πάρκα και προτείνοντας την αξιοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου με συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Τεχνική Εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την παραγωγή/αγορά εργασίας και πρότεινε την ανάληψη της εκπαίδευσης και πιστοποίησης από τα Επιμελητήρια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι πρώτο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έθεσε ως βασική προτεραιότητά του την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας, μέσα από μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.
Επίσης, έθεσε το θέμα της άμεσης επίλυσης του θέματος με τις χρήσεις γης ώστε να μη χαθεί από την Αττική άλλη αγροτική γη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύνδεσης του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με την εστίαση, πχ. Αμπελώνες, οινοποιία, wine bar.

Αναφορικά με την ναυπηγική βιομηχανία, τόνισε ότι το μέλλον των ναυπηγείων αντανακλά δορυφορικά σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και πρέπει να επανεξετασθούν μία σειρά από θέματα, όπως ο ΦΠΑ στη ναυπηγοεπισκευή, η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης εργασιών επί πλοίων, το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, κλπ.
Τέλος, έθεσε το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», αλλά και της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.
Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Π. ανέφερε ότι στο υπόμνημα παρατίθενται ενδεικτικά θέματα και δεσμεύτηκε ότι το Επιμελητήριο σύντομα θα καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα με τις προτάσεις του για ένα έκαστο των θεμάτων που ετέθησαν στον Υπουργό, πιστεύοντας στη συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Υπουργείο προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι ήδη έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αλλά και ότι μπορεί ο ρόλος των Επιμελητηρίων να είναι καθοριστικός για την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται.
Ο Υπουργός, αξιολογώντας θετικά τις προτάσεις του Β.Ε.Π. και τονίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του βιοτεχνικού κόσμου, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του Επιμελητηρίου και θα υπάρξει συνεχής συνεργασία προς όφελος της μεταποιητικής δραστηριότητας.

eep logo