Ανακοίνωση για τα μέτρα στο λιανεμπόριο και την εστίαση

sotiros agora peiraia

Από τον Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πειραιά


Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά επισημαίνει:

"Η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την εστίαση και το λιανεμπόριο δημιουργεί εύλογη αγανάκτηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Μετά το πολύμηνο lockdown, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο λουκέτο -με τα απούλητα εμπορεύματα να δημιουργούν υποχρεώσεις που δύσκολα θα αποπληρωθούν- εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να αγγίζει αυτή τη στιγμή το 1.150.000, ενώ αναμένεται οι άνεργοι συμπολίτες μας να είναι πάνω από 1.300.000 εντός του 2021.

Φαίνεται πως η φτωχοποίηση της κοινωνίας προς όφελος των ολίγων αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, γεγονός που αποτυπώνεται στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» του κ. Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων, έναν πραγματικό Αρμαγεδδώνα που πλήττει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταργεί το οχτάωρο -οδηγώντας τους εργαζόμενους ακόμα και σε 12ωρη απασχόληση- αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 το χρόνο, προωθεί την εργασία το Σαββατοκύριακο καταργώντας το πενθήμερο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, θεσμοθετεί μέτρα που καθιστούν τις απεργίες ανέφικτες, μειώνει τα εισοδήματα των πολιτών και θεμελιώνει την πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας περιλαμβάνει τη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω της πανδημίας, με την διαγραφή μέρους του, τη στήριξη και επιδότηση της εργασίας, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το lock down, τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, τη μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για την εστίαση, καθώς και τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όλο τον κλάδο σε εθνικό επίπεδο.

Η πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος των πολλών θα έρθει μόνο με μία προοδευτική κυβέρνηση που θα κρατήσει την κοινωνία όρθια κι όχι με πολιτικές μνημονιακής κοπής και λογικής".