Νίκος Μπελαβίλας: Η κυβέρνηση ευνουχίζει τον Δήμο Πειραιά!

peiraias anothen 2

Υποβαθμίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την σφοδρή αντίθεση του στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει με ανακοίνωση του «Πειραιάς για Όλους».
Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα καταγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», δυόμιση χρόνια πριν από την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ είχε φουντώσει η συζήτηση για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων, εξαιτίας κυρίως των πρόσφατων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανδημίας Covid-19.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του «Πειραιάς για Όλους» σημειώνονται τα ακόλουθα βασικά σημεία που προβλέπονται στο επίμαχο σχέδιο νόμου:
• Η κατάργηση της απλής αναλογικής. Κατάργηση του δημοκρατικότερου συστήματος διακυβέρνησης ειδικά για την Τ.Α όπου απαιτούνται εκπροσωπήσεις και επιζητούνται συναινέσεις για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
• Ο νικητής συνδυασμός του δεύτερου γύρου των εκλογών θα καταλαμβάνει το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα του ποσοστού που θα έχει λάβει στον πρώτο γύρο, ακόμη κι αν αυτό είναι 30% ή 20%.
• Μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων μεσοσταθμικά κατά 20%.
• Ποσοστό 3% για δικαίωμα εισόδου ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα έχει συγκεντρώσει το 43%. Έτσι, επιβάλλονται ισχυρές και ανεξέλεγκτες, πολλές φορές, μειοψηφίες ως πλειοψηφίες και αποδυναμώνονται οι αντιπολιτεύσεις με τον τριπλό κόφτη –κατάργηση αναλογικής, μείωση συμβούλων και επιβολή πλαφόν 3%.

Στη συνέχεια η παράταξη του Ν Μπελαβίλα υπογραμμίζει :

«Ειδικότερα για τον Δήμο Πειραιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντιδημοκρατικό, ευνουχιστικό και αποτρεπτικό για τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στα συλλογικά όργανά του, αφού:
• προβλέπεται η μείωση των δημοτικών συμβούλων κατά 12 -από 49 σε 37- ή ποσοστό μείωσης 25%.
καταργείται ο θεσμός των Δημοτικών Κοινοτήτων. Οι Δημοτικές Κοινότητες (Δημοτικά Διαμερίσματα, παλαιότερα) ιδρύθηκαν πριν από 40 χρόνια -αρχικά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη- και οι κοινοτικοί σύμβουλοι έχουν προσφέρει στη λαϊκή συμμετοχή και στην αποκέντρωση.

Οι Δημοτικές Κοινότητες αποτελούν φυτώρια στελεχών για την αυτοδιοίκηση Α’& Β’ βαθμού αλλά και για την δημοκρατία.
Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ο πρόεδρος κάθε Δημοτικής Κοινότητας να συμμετέχει με δικαίωμα λόγου και ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητούνται θέματα της Κοινότητάς του, και να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες κατοχυρωμένες από τον Κώδικα των Δήμων. Οι αρμοδιότητες αυτές με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταφέρονται στον δήμαρχο, καθιστώντας ακόμη πιο δημαρχοκεντρικό το μοντέλο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά και οι αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων μεταφέρονται στις Οικονομικές Επιτροπές, μετατρέποντάς τες σε υδροκέφαλα συλλογικά όργανα.
Ως θεσμοί θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερα αν οι δήμαρχοι τούς πίστευαν και αποκέντρωναν διοχετεύοντας προς τις Κοινότητες αρμοδιότητες, πόρους και υπηρεσίες.
Τέλος, ο ρόλος των Δημοτικών Κοινοτήτων στην εποχή της πανδημίας αλλά και στην μεταcovid-19 εποχή πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ο θεσμός είναι ο εγγύτερος στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, όπως οι οικονομικές, κοινωνικές και ψυχικές ανατροπές.

Με την προωθούμενη κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων ο Δήμος Πειραιά θα χάσει 59 στελέχη πρώτης γραμμής, που συμβάλλουν αφιλοκερδώς στην πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης μας. Αν προστεθούν και οι 12 λιγότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, η συνολική απώλεια φθάνει στους/στις 71 αιρετούς/ές, δηλαδή ο Δήμος θα στερηθεί το 60% των αιρετών αυτοδιοικητικών στελεχών του σε ένα αυτοδιοικητικό περιβάλλον ήδη υποβαθμισμένο από τον Ν4623/2019.
Εκτιμούμε ότι Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, Κοινοτικά Συμβούλια, βουλευτές, φορείς και πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα για την πόλη μας».

eep logo