Το «ναυάγιο» της αγοράς στον ένα χρόνο πανδημίας!

peiraias adeios

Εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν ενός χρόνου από την ημέρα που ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου, παρατηρεί τα εξής:

"Η έλευση της πανδημίας του Covid-19, διατάραξε τις ισορροπίες στις επιχειρήσεις και επέφερε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η κανονική λειτουργία των καταστημάτων περιορίστηκε στις μισές ημερολογιακές ημέρες, καθώς 148 τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ άλλες 22 λειτούργησαν με “click away”. Χαρακτηριστικά, μόνο για την χειμερινή περίοδο, όπου χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εορταστικού και εκπτωτικού τζίρου, η αγορά λειτούργησε με τρεις διαφορετικούς τρόπους και μόνο τρεις εβδομάδες με πλήρη λειτουργία.
Τα στοιχεία δείχνουν, πως οι απώλειες έχουν ξεπεράσει τα δέκα δις ευρώ με μεγάλες χαμένες τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες απώλεσαν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Αλλά και οι επιχειρήσεις χονδρικής, παρά το γεγονός ότι ήταν ανοικτά, σημείωσαν σημαντική πτώση τζίρου.
Η κρίση του κορονοιού λειτούργησε σαν επιταχυντής εξελίξεων στο λιανεμπόριο και οι ραγδαίες αλλαγές δημιουργούν ένα νέο χάρτη: Οι καταναλωτές, πέραν της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους για αγορές, μετέβαλλαν και τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ενώ μεγάλες αλυσίδες επεκτάθηκαν σε νέα είδη και οι ισχυροί του ηλεκτρονικού εμπορίου είδαν μια πρωτοφανή αύξηση του τζίρου τους. ‘Ετσι, διαμορφώθηκε ένα δυσμενές περιβάλλον για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων λιανικής, οι οποίες χτυπημένες και από την δεκαετή κρίση δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσής τους.
Το πλαίσιο στήριξής τους, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, έχει αναμφίβολα βοηθήσει στην αποφυγή μαζικών λουκέτων και απολύσεων, ωστόσο έχει μετακινήσει και ένα “μπαλόνι” υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες. Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει δεχθεί τόσο ισχυρό πλήγμα, που η επόμενη μέρα ακροβατεί ανάμεσα στο οριστικό κλείσιμο και στο να τις μετατρέψει σε επιχειρήσεις “φαντάσματα” με ανοιχτά φώτα, αλλά με άδεια ράφια και μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρξει το προσεχές διάστημα συνεχής διάλογος, επανασχεδιασμός, όπου κριθεί απαραίτητο, αλλά και γενναίες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν όχι απλά την επαναλειτουργία της αγοράς, αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων μέσα σε μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει και στο επόμενο διάστημα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Επιπλέον, όπως έχει αποδεχθεί, η συμβολή της αγοράς στο υγειονομικό φορτίο και στην κινητικότητα, είναι πολύ μικρότερη από ότι αρχικά είχε διατυπωθεί και απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι την περίοδο που ήταν κλειστά δεν διαπιστώθηκε μείωση της κινητικότητας. Τα μικρά και μεσαία καταστήματα, πάνω στα οποία εξαντλήθηκε η αυστηρότητα των μέτρων, σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, καθώς τήρησαν αυστηρά τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων και των πελατών τους.
Συμπληρώνοντας ένα χρόνο σκληρής μάχης, είναι καθοριστικής σημασίας να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει με κανόνες, αλλά χωρίς τον φόβο νέου κλεισίματος. Το επόμενο διάστημα, με το νέο ξεκίνημα και το ορόσημο της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, ας σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση όχι μόνο της αγοράς, αλλά και της ελπίδας για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφους μας, τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους μας.
Η χώρα μας δεν έχει κανένα περιθώριο παρά να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης, της απασχόλησης, άλλα και της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτή την μάχη το ελληνικό εμπόριο είναι, όπως πάντα, παρόν".

eep logo