Το Δελτίο της Οικονομίας το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου

oikonomia

Από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά -8,2% το 2020 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό είναι μια βελτίωση της εκτιμώμενης πτώσης -10,5% που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2021. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% το 4ο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών αγαθών κατά 31,8% και μείωση των εισαγωγών κατά -3,6%. Ο δείκτης PMI στην Ελλάδα μειώθηκε από την οριακή ανάγνωση των 50 μονάδων τον Ιανουάριο σε 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο - όπου οι τιμές άνω των 50 υποδηλώνουν συνολική βελτίωση, σύμφωνα με τον δείκτη Markit.

• Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ο ΕΜΣ έδωσε την απαραίτητη εκκαθάριση για την Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια δεύτερη προπληρωμή μεταξύ 3,1 και 3,3 δις ευρώ στο ΔΝΤ, μετά από μια πρώτη πληρωμή 2,7 δις ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Αυτό θα αφήσει το δάνειο 1,5 δις ευρώ σε εκκρεμότητα.

• Μέτρα Covid-19
Το τέλος του lockdown θα φέρει τη μετάβαση σε «a la carte» μέτρα στήριξης για την οικονομία που στοχεύουν ακριβέστερα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη, τα κριτήρια για την πρόσβαση σε ορισμένα μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών προκαταβολών φόρου και περαιτέρω, καθίστανται αυστηρότερα καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες. Το ήμισυ του μισθωτού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας 1,13 εκατ. άτομα είναι σε μισθωτή απασχόληση, ενώ βρίσκονταν σε κάποια μορφή αναστολής κατά τη διάρκεια του 2020. Συνολικά, 2,4 δις ευρώ καταβλήθηκαν σε προγράμματα μετά το Μάρτιο 2020 έως το Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας. Τους τελευταίους 12 μήνες, 27 δις ευρώ έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη της οικονομίας, με το ελληνικό κράτος να συγκεντρώνει 13 δις ευρώ από τις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η τελευταία επέκταση lockdown έως τις 16 Μαρτίου αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 1,2 δις ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

• Εμπορικό ισοζύγιο
Θετική πορεία κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές και τον Ιανουάριο 2021, καθώς χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 1% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε στις 10.03.2021 η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά €344,4 εκατ., δηλαδή 12,1% και διαμορφώθηκαν σε €2,51 δις έναντι €2,85 δις τον Ιανουάριο του 2020, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των εισαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν από €4,75 δις πέρυσι σε €3,95 δις φέτος, με τη διαφορά να ανέρχεται σε €794,5 εκατ., δηλαδή 16,7%. Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό αλλά αισθητά βελτιωμένο συγκριτικά με πέρυσι, καθώς διαμορφώθηκε σε €1,44 δις έναντι €1,89 δις τον Ιανουάριο του 2020, με τη διαφορά να ανέρχεται σε €450,1 εκατ., δηλαδή 23,8%. Αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές συνεχίζουν να καταγράφουν μία θετική πορεία καθώς από €1,99 δις τον Ιανουάριο του 2020 διαμορφώθηκαν σε €2,01 δις φέτος, με την αύξησή τους να ανέρχεται στο ποσό των €19,8 εκατ., δηλαδή 1%. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά €374,2 εκατ., δηλαδή 10,9% ανερχόμενες στο ποσό των €3,1 δις, ενώ το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά €394,0 εκατ., δηλαδή 27,3% και ανήλθε σε €1,05 δις. Σε κλαδικό επίπεδο, τα χημικά προϊόντα συνέχισαν να πρωταγωνιστούν και τον Ιανουάριο του 2021, καθώς κατέγραψαν αύξηση εξαγωγών κατά €49,4 εκατ., δηλαδή 13,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ιδιαίτερα θετική κρίνεται η συνεισφορά των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων καθώς αυξήθηκαν κατά €19,9 εκατ., δηλαδή 5% συνεχίζοντας την ανοδική πορεία, που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές τροφίμων κατά €9,7 εκατ., δηλαδή 2,4%. Παράλληλα, άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές πρώτων υλών (€15,1 εκατ., δηλαδή 11,7%) και ποτών και καπνών (€9,5 εκατ., δηλαδή 16,9%). Αντίθετα, σημαντική μείωση εξαγωγών παρατηρήθηκε στις εξαγωγές μηχανημάτων-οχημάτων (€31,9 εκατ., δηλαδή 11,7%), διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων (€45,0 εκατ., δηλαδή 18,7%), λιπών και ελαίων (€1,4 εκατ., δηλαδή 2,1%) και των μη ταξινομημένων προϊόντων (€11,6 εκατ., δηλαδή 30,1%). Ίδια παρέμεινε η εικόνα αναφορικά με τους εξαγωγικούς προορισμούς, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ-27 απορρόφησαν το 57,2% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ οι Τρίτες Χώρες το 42,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 68,6% για την Ε.Ε. και σε 31,4% για τις Τρίτες Χώρες.

• Ακίνητα
Η Lamda Development, η εταιρεία πίσω από το εμβληματικό έργο αναδημιουργίας του Ελληνικού, αναφέρει ότι έχουν λάβει 15 μη δεσμευτικές προσφορές για τους δύο πύργους υψηλών ορόφων που έχουν προγραμματιστεί για τον ιστότοπο, με τον δεύτερο γύρο προσφορών να αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Οι προσφορές προέρχονταν κυρίως από ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των νοικοκυριών σε ακίνητα χωρίς παρουσία στην Ελλάδα.

• Ιδιωτικοποιήσεις
Σημαντικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από πιθανούς ξένους πλειοδότες στα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας αυτήν την εβδομάδα, η οποία σηματοδότησε την προθεσμία για την υποβολή νομικών εγγράφων πριν από τη σύντομη λίστα των τελικών προσφορών. Το επόμενο στάδιο των προσφορών για 67% ιδιοκτησία της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, μαζί με την παραχώρηση σε μια αποβάθρα στην Καβάλα, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.

• Φαρμακευτικά προϊόντα
Εκτός από τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, περίπου 1,5 δις ευρώ θα επενδυθούν από εγχώριες και παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα έως το 2024 σε έργα, συμπεριλαμβανομένων 12 νέων εργοστασίων και 17 κέντρων Ε & Α, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Πανελλήνια Φαρμακευτική Ένωση .

• Ενέργεια
Πάνω από 800 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν σε δίκτυα φυσικού αερίου τα επόμενα 5-10 χρόνια, σύμφωνα με στρατηγικά σχέδια από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ και τον διανομέα αερίου ΔΕΔΑ. Τα σχέδια θα επεκτείνουν την παράδοση φυσικού αερίου σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και θα προετοιμάσουν επίσης τα δίκτυα για «πράσινα» καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων υδρογόνου και μεθανίου. Ακολουθώντας τη στρατηγική της VW για την Αστυπάλαια, ένα δεύτερο σχέδιο «πράσινου νησιού» ξεκινά από τον γαλλικό γίγαντα αυτοκινητοβιομηχανίας PSA Groupe σε συνεργασία με τη Vinci Energie και την Akuo Energy Greece, οι οποίες έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας με το Υπουργείο Ενέργειας. Εκτός από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, την αποθήκευση και τα οχήματα με μηδενικό άνθρακα, το σχέδιο θα επεκταθεί και στις βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, θα λάβει 700 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Fair Energy Transition for All (FETA) για τη στήριξη της πράσινης ηλεκτροδότησης των νησιών της.

• Τράπεζες
Τέσσερις πιθανοί πλειοδότες έχουν προκύψει για το χαρτοφυλάκιο Frontier των 6,1 δισ. Ευρώ της NGB. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 190.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 80.000 πελάτες (77% στεγαστικά δάνεια, 18% επιχειρηματικά δάνεια και 5% καταναλωτικά δάνεια), το 90% των οποίων υποστηρίζεται από ακίνητη ασφάλεια. Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία παροχής δανείων Intrum AB για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega NPL, η οποία έχει μεικτή αξία 4,9 δις ευρώ. Επίσης αναμένει έγκριση για την ένταξη της Vega στο σύστημα εγγύησης Hercules. Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσει τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix με ένα νέο έργο, το οποίο ονομάζεται Sunrise, το οποίο θα έχει ακαθάριστη λογιστική αξία 7,2 δις ευρώ και το οποίο η τράπεζα ελπίζει να συμπεριλάβει στο κρατικό πρόγραμμα Hercules II και άλλα 3,2 δις ευρώ για τιτλοποίηση το 2022. Μετά την τιτλοποίηση του Galaxy, η Alpha bank συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης με επιτόκιο 5,5%. Το ζήτημα υπεγράφη δύο φορές, ενώ του 75% των επενδυτών ήταν από το εξωτερικό. Το γραφείο αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε ότι παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση του φόρτου των επισφαλών δανείων τους, θα είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε άλλα συστηματικά εργαλεία εκτός από το σύστημα Hercules APS. Μέσω της Hercules οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα NPE κατά 31 δις ευρώ για 18 μήνες. Η πρόταση για την «κακή τράπεζα» της Τράπεζας της Ελλάδας θεωρείται ως πιθανό συμπλήρωμα για να βοηθήσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα NPE τους στο επίπεδο του μέσου όρου της ευρωζώνης.

• Χρηματιστήριο
Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 4,11% στις 825,02 μονάδες, κυρίως λόγω των κερδών 12,5% στον τραπεζικό τομέα. Τα κέρδη πήραν το δείκτη σε θετικό έδαφος για το έτος έως σήμερα. Τουλάχιστον επτά εισηγμένες εταιρείες (ΔΕΗ, Piraeus Financial Holdings, Μυτιληναίος, Aegean Airlines και Ellaktor) σχεδιάζουν να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος δανεισμού με νέες εκδόσεις ομολόγων τον Μάρτιο για ποσά συνολικού ύψους 3,7 δις ευρώ. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν από την Alpha Bank με 500 εκατ. ευρώ και τη Motor Oil με 200 εκατ. νέα εταιρικά χρέη.

Pin It

eep logo