Η «ακτινογραφία» των υποψηφίων της Β΄Πειραιά

psifodeltia

Επτά μήνες είναι ένας μικρός θεωρητικά χρόνος αλλά ενδεικτικός για να αντιληφθείς πρόσωπα και καταστάσεις. Ειδικά σε μια εκλογική περιφέρεια όπως η Β' Πειραιά με τις δικές της ιδιαιτερότητες που χρειάζεται άμεσα ανάπτυξη.

Οι εκλογές του Ιανουαρίου διαμόρφωσαν ένα νέο σκηνικό στον πολιτικό χάρτη της περιοχής που ξεκινάει από τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και τη Δραπετσώνα και φτάνει έως τη Σαλαμίνα καθώς εκτός από τα λεγόμενα παραδοσιακά κόμματα εξέλεξε βουλευτή και Το Ποτάμι.

Σε μια περιοχή όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπου τα λουκέτα στις επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη τις επιρροές της.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό τον Ιανουάριο μέσω των εκλογών αναδείχθηκαν οκτώ βουλευτές. Ο κόσμος περίμενε κάτι από αυτούς. Ωστόσο η πραγματικότητα αποκάλυψε ότι ελάχιστοι έδειξαν ενδιαφέρον και αρκετοί έλαμψαν δια της απουσίας τους. Και σήμερα διεκδικούν εκ νέου την είσοδο στη Βουλή.

Ο τέως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πλέον επικεφαλής αλλά και υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε κάποιες παρεμβάσεις αλλά οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ακόμα περιμένουν εκείνη τη σύσκεψη φορέων που είχε προαναγγείλει στο δημαρχείο της περιοχής -ένα απόγευμα- ως συναρμόδιος υπουργός για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι δυο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα και Νίνα Κασιμάτη έδιναν το παρών σε ημερίδες, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στη Β΄ Πειραιά ωστόσο στη Βουλή δεν ανέδειξαν μέσω ερωτήσεων κανένα από τα καυτά ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας.

Σχετικά με τον νυν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα δεν μπορεί κανείς να πει κάτι για την προσφορά του στη Β΄ Πειραιά γιατί ξαφνικά το κόμμα αποφάσισε να τον κάνει «μεταγραφή» από την Β’ Αθηνών, επειδή είναι σημαντικό στέλεχος που…γεννήθηκε στο Κερατσίνι.

Η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής ψηφοδελτίου τον «παλιό» Γιάννη Τραγάκη στοχεύει στους συντηρητικούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Ωστόσο η παρουσία του για πολλοστή φορά στα ψηφοδέλτια (εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Β΄ Πειραιά στις εκλογές του 1974!! ) φανερώνει την ένδεια της ΝΔ σε υποψηφίους στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Το ΚΚΕ με την Διαμάντω Μανωλάκου είχε μια σταθερή παρουσία στην Β΄ Πειραιά μένοντας στα κομματικά τετριμμένα δηλαδή με παρεμβάσεις κυρίως σε θέματα εργαζομένων.

Η Χρυσή Αυγή με τον Γιάννη Λαγό - που στα μέσα του καλοκαιριού πήρε ξανά το δρόμο για τη φυλακή λόγω παραβίασης περιοριστικών όρων - στοχεύει ξανά να έχει τη δική της εκπροσώπηση. Ουσιαστικά άφαντη στις γειτονιές και με σπάνιες εμφανίσεις πλέον κυρίως με μοτοπορείες.

Το Ποτάμι με τον Νίκο Ορφανό αν και «ρούκι» στην πολιτική κατάφερε και άφησε το στίγμα του και πλέον δίνει τη δική του μάχη για να διατηρήσει την έδρα με εφόδια τις πολλές ερωτήσεις στη Βουλή για ζητήματα της Β΄ Πειραιά και την συχνή παρουσία του στις γειτονιές της εκλογικής περιφέρειας του κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εκλογικής του θητείας.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη φορά να κερδίσει την παλιά έδρα του με επικεφαλής ψηφοδελτίου τον παλιό δημοσιογράφο Παντελή Καψή ο οποίος έχει διατελέσει μέλος υπουργικών συμβουλίων ωστόσο κατεβαίνει σε μια εκλογική περιφέρεια γιατί εκεί παλαιότερα είχε εκλεγεί ο πατέρας του Γιάννης Καψής και έχοντας στο βιογραφικό του και τη μακρά πορεία στο δημοσιογραφικό χώρο. Είναι μεγάλο ερωτηματικό τι θα κάνει εάν εκλεγεί καθώς δείγματα γραφής δεν έχει δώσει στη συγκεκριμένη περιφέρεια και η παρουσία του στις γειτονιές περιορίζεται στην προεκλογική περίοδο.

Οι ΑΝΕΛ είχαν ως εκπροσώπηση τον Δημήτρη Καμμένο με έντονη παρουσία στη Βουλή και…στο twitter…Κυρίως όμως μιλούσε για ζητήματα γενικότερης πολιτικής και λιγότερο για τη Β΄ Πειραιά.

Επίσης η Ένωση Κεντρώων ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου έβαλε την κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου την οποία ουσιαστικά δεν ξέρει κανείς στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Όπως έλεγαν από παλιά οι υποψήφιοι «μιλάμε με τα έργα μας». Αλλά όπως φάνηκε τους επτά μήνες αρκετοί μόνο μιλούσαν. Και αυτό το δείχνει η καθημερινότητα των πολιτών της Β΄ Πειραιά που είναι στη κρίση τους ποιοι θα τους εκπροσωπούν. Οι βουλευτές – φαντάσματα ή όσοι θα επιστρέψουν στις γειτονιές και μετά τις εκλογές και μέσα από παρεμβάσεις στη Βουλή θα διεκδικήσουν άμεσες λύσεις σε σοβαρά προβλήματα;

Χρόνος για πειράματα δεν υπάρχει. Η Β΄ Πειραιά έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τη θέληση να προσφέρουν με ρεαλιστικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

ΔΒ

eep logo