Γ. Βουτσινάς: Όταν ανοίξουμε, να ανοίξουμε με διάρκεια!

voutsinas eep

Ο πρόεδρος του ΕΕΠ μιλά για την αγωνία των επαγγελματιών

«Έλλειμμα» στην ψυχολογική ετοιμότητα των επιχειρήσεων, να προσαρμοστούν και να αντέχουν αυτές τις συνεχείς εναλλαγές που προκαλούν τα συνεχόμενα lockdown διαπιστώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και στον δημοσιογράφο Ν. Υποφάντη, ο πρόεδρος του ΕΕΠ υπογράμμισε ότι «κρίσιμο για την αγορά δεν είναι πόσες μέρες θα μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις, αλλά όταν ανοίξουν, να ανοίξουν με διάρκεια»!

Επιπλέον ο Γ. Βουτσινάς υπογράμμισε ότι σε αυτήν που χαρακτηρίζει «έλλειψη ψυχολογικής ετοιμότητας» συμβάλει «η τρομοκρατία, ανασφάλεια και αγωνία» που βιώνουν οι επαγγελματίες. Ακόμη ο πρόεδρος του ΕΕΠ αναφέρθηκε στο μέτρο click in shop, δηλαδή με ραντεβού μέσα στο μαγαζί, το οποίο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και τα αναγκαία μέτρα από τις επιχειρήσεις , με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται να λειτουργούν όλα σωστά. «Συνεπώς όταν θα ανοίξουν και αφού αυτό κριθεί ότι είναι ασφαλές, τότε να μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βουτσινάς.

«Το ζητούμενο για την επιχειρηματικότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΠ, δεν είναι να παίρνει επιδόματα, αλλά να επενδύει, να ρισκάρει και να κερδίζει. Αυτό γίνεται μόνο με ανοιχτά μαγαζιά». Και συνέχισε σημειώνοντας ότι επειδή η υγεία, η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή προέχουν, πρέπει να αποτραπούν μη χρήσιμες έξοδοι. Εμφανίστηκε δε βέβαιος πως οι οδηγίες προς τις επιχειρήσεις θα τηρηθούν. «Όπως μέχρι τώρα έχουν τηρηθεί απαρέγκλιτα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που δυστυχώς υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Γ. Βουτσινάς επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο είναι τα όποια μέτρα ληφθούν να γίνουν γνωστά έγκαιρα για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, όταν λειτουργήσουν. Και κυρίως τα μέτρα αυτά να προκύψουν από διαβούλευση, μέσα από φορείς της αγοράς, Επιμελητήρια, κοινωνικές εταιρείες, ΕΒΕ, οργανώσεις επαγγελματικές, ώστε να προβλεφθούν και λάθη λογικά που γίνονται. Γιατί όπως παρατήρησε «όταν επισπεύδεις να νομοθετήσεις ώστε να βοηθήσεις μια κατάσταση, γίνονται και λάθη αλλά, όσο πιο πολλά μάτια βλέπουν κάτι, τόσο καλύτερα».
Υποστήριξε δε ότι καταθέτει αυτήν την πρόταση καλοπροαίρετα «γιατί πραγματικά δεν είναι όμορφο ούτε να βλέπεις νεκρούς, ούτε κρούσματα, ούτε γεμάτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αλλά από την άλλη δεν είναι ωραίο και άνθρωποι να αλλάζουν τελείως τον τρόπο ζωής τους και να νιώθουν ότι είναι σε μια τρομοκρατία. Γιατί δεν είναι ένα ανθρώπινο χέρι που σε βάζει στο σπίτι σου ή σου λέει μην ξεκλειδώνεις το μαγαζί σου για να δουλέψεις, ή μην πας στη δουλειά σου».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Γ. Βουτσινάς στην εστίαση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε μικρή βιομηχανία της πατρίδας. Περιέγραψε δε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο με ένα εύληπτο τρόπο , λέγοντας «όταν έχει κλειστεί ένα αντρόγυνο σπίτι του, θα γίνει και ένα μαγείρεμα στο σπίτι. Δεν θα καταναλώσει έξω, θα μείνει σπίτι. Θα φτιάξει ένα καφέ». Σημειώνοντας ότι με κάποιες εξαιρέσεις οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης δεν είναι σε ετοιμότητα να κάνουνε επαγγελματική στροφή.
Ειδικά για την εστίαση ο Γιάννης Βουτσινάς έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, θέτοντας το ζήτημα να μην είναι επιστρεπτέα, να μην πρέπει να επιστραφούν αυτά τα χρήματα.

Τέλος ο Γιάννης Βουτσινάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολύμορφες ιδιαιτερότητες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα Επιμελητήριο με 22 Δήμους. Περιλαμβάνει περιοχές όπως Αργοσαρωνικό, Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική, Λαυρεωτική και Περιφέρεια Πειραιώς. Η δε Περιφέρεια Πειραιώς χωρίζεται σε διάφορους δήμους, ενώ κάποιες περιοχές όπως το Πέραμα και η Δραπετσώνα βάλλονται έτσι κι αλλιώς και στη φυσιολογική τους καθημερινότητα...

«Από τη μια έχεις τον Αργοσαρωνικό που έχει την αγωνία τι θα συμβεί το καλοκαίρι στην τουριστική ζώνη και τουριστική περίοδο, έχεις από την άλλη μαγαζιά που λειτουργούν τον χειμώνα, όπως είναι στη Μάνδρα Αττικής, όπως είναι στα Βίλια, τα οποία δεν λειτουργούν, ενώ έχεις μια καθημερινότητα πλέον στο αστικό κέντρο, στο αστικό κομμάτι της Περιφέρειας Πειραιώς, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Πειραιά, Πέραμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βουτσινάς.

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΕΠ θύμισε ότι πριν την πανδημία, είχαμε μνημόνιο και τρόικα κι ενώ οι επαγγελματίες περίμεναν ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα παλαιότερα χρέη τους τώρα φτάνουμε στο σημείο να ξαναγεννηθούν χρέη τα όποια μάλιστα είναι πλέον ανεξέλεγκτα.
Για να κλείσει την συνέντευξη του με μια νότα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι φυσικά «δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χέρι το οποίο θα επαναφέρει την κατάσταση στην ίδια καθημερινότητα που ζούσαμε, αλλά πάνω από όλα είναι η υγεία.
Και, επειδή η οικονομία είναι και ψυχολογία, πρέπει να δώσουμε μάχη για την ψυχολογία όλων μας»!