Δ.Σ.Π.: Για την λειτουργία των δικαστηρίων και τα οικονομικά αιτήματα των δικηγόρων

dikigorikos syllogos peiraia

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου των Δικηγόρων του Πειραιά

Το Δ.Σ. του «Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά» κατά την συνεδρίαση του της 25-1-2021 ασχολήθηκε με τα θέματα που συζητήθηκαν στην «Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων», που αφορούσαν την επαγγελματική κατάσταση και τα αιτήματα των Δικηγόρων καθώς και με την λειτουργία των Δικαστηρίων και αποφασίστηκε η σύνταξη ανακοίνωσης που έχει ως εξής:

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι σε καταστάσεις πανδημίας η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί για την Πολιτεία πρωταρχικό ζήτημα.
Ως δόκιμος τρόπος αντιμετώπισής της προκρίθηκε η περιορισμένη συμμετοχή στις απολύτως απαραίτητες οικονομικές ή κοινωνικές δραστηριότητες και μεταξύ αυτών και στις αντίστοιχες της απονομής της Δικαιοσύνης.

Όμως στην δεύτερη φάση της πανδημίας που ήδη διανύουμε η Κυβέρνηση, και παρά την απόκτηση εμπειρίας μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας, λαμβάνει αποφάσεις για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων είτε ανάλογα με την κοινωνική πίεση που δέχεται είτε για όσες δραστηριότητες θεωρεί σημαντικές όπου πρυτανεύουν οικονομικά κριτήρια ενώ διατηρεί σε αναστολή όσες δραστηριότητες δεν δέχεται πίεση ή τις αξιολογεί λιγότερο σημαντικές.

Οι επιλογές αυτές ενώ εμφανίζονται ως απόρροια των υποδείξεων της επιτροπής ειδικών λοιμωξιολόγων, εν τούτοις διαπιστώνεται ότι η ανάγκη για την ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης (τηρουμένων πάντοτε όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων) δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνολικής διαχείρισης της κρίσης εντασσόμενη στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού που δυστυχώς διαπιστώνεται η έλλειψή του.

Η επί ένα περίπου χρόνο απαξίωση των λειτουργιών της Δικαιοσύνης εξαιτίας των αποσπασματικών μέτρων οδηγεί σε στρεβλώσεις της λειτουργίας της, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζονται οι ανάγκες των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης δικηγόρων ως πληττόμενου κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικές οι παλινωδίες ως προς τις εξαγγελθείσες, και στην συνέχεια ορθώς ανακληθείσες με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, παροχές τηλε - εκπαίδευσης, καθώς και της μηδέποτε υλοποιηθείσης πρωθυπουργικής υπόσχεσης καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800€) τον Μάιο του 2020.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την χορήγηση του επιδόματος προερχόμενου από εισφορές των επιστημονικών κλάδων, και μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ και όχι από κονδύλια που θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα η μη εξεύρεση λύσης στο διαχρονικό πρόβλημα για την εξόφληση οφειλομένων με καθυστέρηση δύο (2) ετών και αναγνωρισμένων οικονομικών απαιτήσεων των Δικηγόρων από το ΤΑΧΔΙΚ, και την συνεπαγόμενη επίταση της οικονομικής αδυναμίας των συναδέλφων, ενώ παρατηρείται εν τοις πράγμασι απόρριψη τεκμηριωμένων προτάσεων επίλυσης εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων, του χρόνιου προβλήματος με ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, είτε έχουν ανοιχτά είτε κλειστά γραφεία, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές και σε αρκετές περιπτώσεις μισθούς, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, την ώρα που η δικηγορική ύλη έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, λόγω της δεκαετούς κρίσης και τελευταία των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις:

Απαιτούμε την υποσχεθείσα από τον Πρωθυπουργό τον Μάιο του 2020 καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους Δικηγόρους και τους ασκούμενους για όσο διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί λειτουργίας των Δικαστηρίων και των συναφών υπηρεσιών.
Αξιώνουμε απονομή και στους Δικηγόρους όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται για τους πληττόμενους ΚΑΔ (μείωση μισθώματος επαγγελματικής στέγης, ή μη καταβολή εάν αποφασιστεί, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ).
Ζητάμε την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για το διάστημα της πανδημίας.
Επιμένουμε στην άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ στους δικηγόρους από νομική βοήθεια και αυτεπάγγελτους διορισμούς.
Ζητάμε την άμεση καταβολή των 400€ (του ΟΑΕΔ) σύμφωνα με το αίτημα και τους όρους της Συντονιστικής των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ζητάμε την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος με τη θέσπιση αφορολόγητου 12.000€ και απαλλαγή από ΦΠΑ για ακαθάριστα έσοδα κάτω των 25.000€.
Απαιτούμε την πρόβλεψη σε ΚΥΑ της δυνατότητας κατά προτεραιότητα πρόσβασης και εξυπηρέτησης των Δικηγόρων που εκπροσωπούν εντολείς τους για την βελτίωση της καθημερινής άσκησης των καθηκόντων μας στις δημόσιες υπηρεσίες (κυρίως ΕΦΚΑ, ΔΟΥ, ΚΕΑΟ, Κτηματολόγιο κλπ) ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες για τους ιδιώτες όρους.

Τέλος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης να εντάσσει τους Δικηγορικούς Συλλόγους στις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές κρίσιμων νομοθετημάτων ως ενδεικτικά η συνεπιμέλεια και στην εκπόνηση ενός κεντρικού σχεδιασμού για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης με την ασφαλή τήρηση των όρων δημόσιας υγείας.

eep logo