Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στηρίζει τη Σοφία Μπεκατώρου

dhmotiko symvoulio

Με ομόφωνα ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Χρυσή Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Πειραιά εκφράζουν την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Χρυσή Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στα 21 της χρόνια και καταδικάζουν απερίφραστα τη σεξουαλική ή όποιας άλλης μορφής βία απ’ όπου και αν προέρχεται σε όποιο χώρο και να παρουσιάζεται.

Παράλληλα στηρίζουν όλες και όλους όσοι σπάνε τη σιωπή τους και καταγγέλλουν φαινόμενα βίας και ιδιαίτερα ενδοοικογενειακής βίας, που στους μήνες της πανδημίας δυστυχώς παρουσιάζουν αύξηση.

Με την πράξη της, η Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και άλλες αθλήτριες που κατήγγειλαν περιστατικά βιασμού ή ασέλγειας, έφεραν στο φως ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας, το οποίο υφίσταται εδώ και δεκαετίες αλλά σπάνια δημοσιοποιείται: η πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες – όλων των ηλικιών – όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και στον εργασιακό, στον χώρο της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι.

Η βία είναι ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική. Αρκετά συχνά προέρχεται από ανθρώπους που είναι πολύ κοντά σε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως τους εμπιστεύονται, τους αγαπούν, συνεργάζονται μαζί τους ή στηρίζουν σε εκείνους τα όνειρα τους και τις ανάγκες τους. Οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλλεύονται την «εξουσία» τους και τη δύναμή τους, ασκώντας βία σε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως δεν έχουν τρόπο να αμυνθούν, είτε συναισθηματικά είτε ψυχικά είτε σωματικά.

Η Σοφία Μπεκατώρου καθήλωσε ολόκληρη την Ελλάδα, μιλώντας ανοιχτά γι αυτό το τόσο τραγικό γεγονός και γι αυτό της αξίζουν συγχαρητήρια. Περισσότερο όμως της αξίζουν συγχαρητήρια γιατί με τις αποκαλύψεις της, όχι μόνο έδωσε κουράγιο σε όλες τις γυναίκες που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία να την καταγγείλουν, αλλά έφερε μια ολόκληρη κοινωνία προ των ευθυνών της.
Γιατί ΤΩΡΑ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν γνωρίζει».

Για τον λόγο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά και η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Πειραιά καλούν όλους τους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα να προχωρήσουν σε πράξεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου.

Η περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου και όσες αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσει η κάθαρση.

Καλούμε τη δικαιοσύνη και τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, να προχωρήσουν στην αποκάλυψη και στην παραδειγματική τιμωρία όσων χρησιμοποίησαν την «εξουσία» τους, για να εκμεταλλευτούν ανθρώπους, ασκώντας βία.

Η έμφυλη βία αναπαράγεται μέσα από την κουλτούρα της σιωπής, της ενοχής και της διαπόμπευσης των θυμάτων. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε γυναίκα που αποφάσισε να μιλήσει και την διαβεβαιώνουμε ότι θα μας έχει συμπαραστάτες και στήριγμα σε κάθε στιγμή αυτής της δύσκολης διαδικασίας.
Στον Πειραιά τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά από όπου και από όποιους και εάν προέρχονται και τα καταδικάζουμε.
Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά όσο και η Επιτροπή ισότητας του Δήμου μας, θα σταθούν με κάθε τρόπο δίπλα στα θύματα, τέτοιων υποθέσεων, που αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο μας».

 

eep logo