ΕΣΠ: Επισημάνσεις για εικόνες συνωστισμού

katasthmata oures

«Να βλέπουμε τη συνολική εικόνα της αγοράς, όχι μόνο των μεγάλων εμπορικών δρόμων»

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που παρουσιάζονται από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου γίνεται αναφορά και για την μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, επισημαίνει τα εξής:

Ο εμπορικός κόσμος, που αντιμετώπισε με αισιοδοξία την επαναλειτουργία της αγοράς, ώστε να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού και την ασφαλή διέλευση των πελατών του, με την ελπίδα να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα.
Παρά το γεγονός ότι η επαναλειτουργία της αγοράς επηρέασε θετικά την ψυχολογία των καταναλωτών, που ανταποκρίθηκαν επωφελούμενοι από τις μεγάλες εκπτώσεις, εν τούτοις οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται, σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της αγοράς των πόλεων και κυρίως των περιφερειακών, όπου η κίνηση είναι σαφώς υποτονική, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα. Αντίθετα, φωτογραφίζουν καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων σε εμπορικούς δρόμους μεγάλων πόλεων .
Στις γειτονικές αγορές, όπου επίσης τηρούνται απόλυτα τα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει κόσμος να περιμένει επί μακρόν στις ουρές, ούτε φαινόμενα συνωστισμού και φυσικά ούτε αυξημένοι τζίροι. Θα πρέπει επομένως να βλέπουμε και να αναλύουμε την εικόνα της αγοράς στο σύνολό της και όχι μόνο των μεγάλων εμπορικών δρόμων και κεντρικών αγορών.

eep logo