"Όχι σε νέο ΣΜΑ στη περιοχή του Σχιστού! Οι ζωές μας δεν είναι σκουπίδια"

sxisto perioxh

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

Με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά αντιδρά στην αδειοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και σημειώνει:
"Συνεχίζοντας στην λογική της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Β' Πειραιά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στη ψήφιση τροπολογίας στο χωροταξικό νομοσχέδιο για αδειοδότηση του ΣΜΑ Δήμου Πειραιά στη περιοχή του Σχιστού.
Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά καλείται να επωμιστεί το βάρος ενός δεύτερου ΣΜΑ, στην τοποθεσία όπου ήδη υπάρχει ένας, δεχόμενη τα απορρίμματα 20 και πλέον δήμων, όντας ο "σκουπιδότοπος της Περιφέρειας".
Χωρίς σχέδιο, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς συμβατές χρήσεις γης και με μόνο γνώμονα το κέρδος των ιδιωτών μέσω των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ψηφίζουν ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, ενάντια σε κάθε λογική κυκλικής οικονομίας, ουσιαστικής ενίσχυσης της ανακύκλωσης και διαλογής στη πηγή, που θα συνεισέφεραν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η κυβέρνηση επιλέγει να χωροθετήσει δεύτερο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Σχιστού, και μάλιστα σε καιρό πανδημίας, σε μία περιοχή με τεράστια ήδη περιβαλλοντική επιβάρυνση που οφείλεται σε ρυπογόνες και οχλούσες βιομηχανίες και δραστηριότητες (Καζάνια, Ψυτάλλεια, OIL ONE, LAFARGE, EΛΠΕ, COSCO).
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά εναντιώνεται σε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα τόσο στον Πειραιά όσο και σε ολόκληρη τη Περιφέρεια. Οι περιοχές του Σχιστού και της Φυλής έχουν υποστεί ανυπολόγιστη οικολογική και υγειονομική καταστροφή καθώς και οικονομική υποβάθμιση, που οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση θα οδηγούσε σε οριακές καταστάσεις. Στεκόμαστε στο πλευρό των δήμων μας και συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία για την ματαίωση των εγκληματικών σχεδίων της κυβέρνησης για το περιβάλλον και τις ζωές μας".

 

eep logo