Συνεργασία ΓΕΕΘΑ – Πανεπιστημίου Πειραιώς

papei 2

Ανεβαίνει επίπεδο η εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Με στόχο να ανεβάσουν το επίπεδο τη ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Άμυνας δρομολογούν δύο σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Περαιώς.

Η πρώτη αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, την προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση της επώνυμης έδρας «Έδρα ΓΕΕΘΑ στην Υψηλή Στρατηγική ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» με το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ).

Η δεύτερη, προβλέπει την προγραμματική συμφωνία συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς και του ΓΕΕΘΑ με επιδίωξη να καταστεί εφικτή η συνεργασία τους στον τομέα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα στους υποτομείς της στρατηγικής, της αμυντικής πολιτικής, της πολιτικής πληροφοριών και της κυβερνοασφάλειας.

Οι παραπάνω δράσεις αποσκοπούν στη συνεργασίας σε ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών θεματικών ενοτήτων.
Αυτό περιλαμβάνει:

-Υψηλή Στρατηγική

-Θεωρία Στρατηγικής

-Διεθνής Ασφάλεια – Ασύμμετρες Απειλές – Τρομοκρατία

Γεωπολιτική

-Γεωοικονομία

-Ενεργειακή Ασφάλεια

-Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια

-Ελληνική Αμυντική Στρατηγική

Διεθνής Πολιτική Οικονομία – Οικονομικά της Άμυνας

-Ναυτική Στρατηγική

-Αεροπορική Στρατηγική

-Χερσαία Στρατηγική

-Πυρηνική Στρατηγική

-Στρατηγική μικρών κρατών

-Πληροφόρηση (Intelligence)

-Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)

-Διαχείριση Κρίσεων

-Στρατηγική Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

-Τουρκία

-Ανατολική Μεσόγειος

-Μέση Ανατολή

Εκτιμάται πως τα οφέλη από τη συνεργασία ΓΕΕΘΑ – Πανεπιστημίου Πειραιά είναι πολλά. Βασικός στόχος είναι να αναπτυχθούν περισσότερο οι στρατηγικές σπουδές με την αλληλεπίδραση σε ζητήματα στρατηγικής μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω συμφωνιών θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες ερευνητικές και επιστημονικές δραστηριότητες σε συνεργασία του ΠΑΠΕΙ με το ΓΕΕΘΑ και τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η διεξαγωγή διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η ανάληψη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η έκδοση μελετών και βιβλίων. Το παραγόμενο επιστημονικό προϊόν θα δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του ΓΕΕΘΑ, και του ΠΑΠΕΙ, ενώ προβλέπεται η θέσπιση ειδικών ομάδων και επιτροπών για την ενδελεχή μελέτη θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών, υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς έκπτωση στα στελέχη του ΓΕΕΘΑ για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μ.Π.Σ.) στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (MSc in International and European Studies)».

Η διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας για την ίδρυση της «Έδρας ΓΕΕΘΑ στην Υψηλή Στρατηγική ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» είναι πενταετής από την ημέρα της υπογραφής της. Μπορεί να ανανεωθεί για πέντε ακόμη έτη, ενώ οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την λειτουργία της θα προέλθουν από ιδιωτικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς καμία επιβάρυνση του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: in.gr

eep logo