Βιολογική καταπολέμηση της πευκοκάμπιας με Βάκιλο Θουριγγίας

psekasmos pefkokampias

Επίγειοι ψεκασμοί από τον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη

Ξεκίνησε η βιολογική καταπολέμηση της πευκοκάμπιας για το έτος 2020 από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη με επίγειους ψεκασμούς κάνοντας χρήση βιολογικού σκευάσματος.

Η καταπολέμηση της πευκοκάμπιας κρίνεται απαραίτητη γιατί τρεφόμενη με πευκοβελόνες καταπονεί -χωρίς να νεκρώνει- τα δέντρα σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια αυτά να εμφανίζονται κίτρινα και άρρωστα. Η συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου, καθώς και η έγκαιρη και σωστή επέμβαση για την αντιμετώπισή του πραγματοποιείται από τους Γεωτεχνικούς της Διεύθυνσης Πρασίνου, οι οποίοι ακολουθώντας τον βιολογικό κύκλο της κάμπιας μεριμνούν ώστε ο ψεκασμός να συμπέσει με το κατάλληλο στάδιο των προνυμφών, το οποίο θα οδηγήσει στη σταδιακή εξόντωσή τους μετά από 2 έως 5 ημέρες.

Το βιολογικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την περίπτωση αυτή είναι ο (Bacillus thuringiensis), ο οποίος είναι ένας φυσικός εχθρός των προνυμφών – καμπιών και έχει θεαματικά αποτελέσματα στη βιολογική καλλιέργεια. Είναι αποτελεσματικός μόνο εναντίον των προνυμφών και είναι τελείως ακίνδυνος για άλλα ζώα ή φυτά, αφού μετά τον ψεκασμό το βακτήριο νεκρώνεται και αποσυντίθεται και ό,τι απομένει από αυτό, όντας φυσικό προϊόν, απορροφάται στην τροφική αλυσίδα και έτσι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη υπολείμματα που να απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Για την ομαλή πραγματοποίηση των εργασιών οι χώροι Πρασίνου στους οποίους θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί θα παραμένουν κλειστοί για το κοινό, θα τοποθετούνται σχετικές ανακοινώσεις στις εισόδους των χώρων πρασίνου, ενώ οι δημότες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.