Λύσεις ή λουκέτα;

kleisto covid19

Κραυγή αγωνίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά

Το σημαντικό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στις εμπορικές επιχειρήσεις, καταδεικνύει την ανάγκη ενός γενναίου σχεδίου στήριξης από την Κυβέρνηση για όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες εμπόρους, ώστε την επόμενη μέρα να μπορέσουμε να επανενταχθούμε ομαλά στην οικονομική ζωή, να καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε τις δραστηριότητές μας και να μην υπάρξουν περαιτέρω παράπλευρες απώλειες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, θεωρεί ότι το έτος 2020 είναι κενός χρόνος για το εμπόριο, ο οποίος πρέπει να οδηγήσει σε πάγωμα κάθε υποχρέωσης και επανέρχεται με τις ακόλουθες τεκμηριωμένες προτάσεις, που κρίνονται απαραίτητες για την επιβίωση των Ελλήνων εμπόρων, ώστε να αντέξουν τον “τυφώνα” της υγειονομικής κρίσης:
1. Επιδότηση του 40% των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και άμεση στήριξη των ιδιοκτητών με την επιστροφή ενός μέρους των απωλειών τους, μέσω της φορολογίας. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να έχει προκαθορισμένη διάρκεια έως το τέλος της υγειονομικής κρίσης και μην ανακοινώνεται κάθε μήνα, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια τόσο σε εκμισθωτές όσο και σε μισθωτές.
2. Ρύθμιση του “καυτού” ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών που λήγουν στη διάρκεια του lockdown με παράλληλη στήριξη και του χονδρικού εμπορίου, θεωρώντας ότι η μοναδική αξιόπιστη λύση είναι η ολιγόμηνη χρηματοδότηση από την μεριά των τραπεζών των εκδοτών των επιταγών, έτσι ώστε οι κομιστές τους να εισπράττουν στην ώρα τους το οφειλόμενο ποσό.
3. Να αντιμετωπιστεί επιτέλους ο επιχειρηματίας στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή ως ένας πολύ σκληρά εργαζόμενος, που θα πρέπει να καλύψει τις βιοποριστικές και άλλες ανάγκες, τόσο τις δικές του, όσο και της οικογένειάς του. Να δικαιούται δηλαδή ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι: μείωση ενοικίου στην κατοικία του, αποζημίωση ειδικού σκοπού, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του, προστασία των δανειακών του υποχρεώσεων και γενικά να χαίρει όλων των ευεργετημάτων που σήμερα το Κράτος του αρνείται μόνο και μόνο επειδή συμμετέχει σε μια επιχείρηση.
4. Το απλό και τόσο σημαντικό: Θεσμοθέτηση Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού και επιστροφή του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
5. Ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων της Περιφέρειας στα υφιστάμενα προγράμματα και σχεδιασμός νέων, στοχευμένων στο λιανεμπόριο προγραμμάτων, ώστε να ενταχθούν στις επιδοτήσεις και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς ο μέχρι τώρα σχεδιασμός αφήνει εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών λιανεμπόρων. Η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που απαιτεί να στηρίζονται αναλογικά όλα τα γρανάζια της, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, ο τουρισμός, η εστίαση, αλλά σίγουρα και το εμπόριο που εμείς εκπροσωπούμε.
6. ‘Αμεσος σχεδιασμός στοχευμένων χρηματοδοτήσεων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 500.000€, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση στα προηγούμενα τραπεζικά προγράμματα.
7. Γενναία ρύθμιση για τις εντός υγειονομικής κρίσης φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε τουλάχιστον 24 άτοκες ή 48 χαμηλότοκες δόσεις, που δικαιολογούνται λόγω της έκτακτης συγκυρίας και της μετάθεσης αρκετών υποχρεώσεών μας σε μέλλοντα χρόνο.
8. Προστασία και αναβίωση όλων των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στις Τράπεζες, ΔΕΚΟ.
Το δεύτερο lockdown και πολύ περισσότερο η λύση "ακορντεόν" που φαίνεται να προκρίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαντάζει σαν την χαριστική βολή στις εξαιρετικά αποδυναμωμένες πια επιχειρήσεις μας.

Ό,τι άφησε όρθιο η δεκαετής κρίση, το σχεδόν τρίμηνο lockdown και οι αναιμικοί τζίροι που ακολούθησαν, φαίνεται να γκρεμίζεται αυτόν το χειμώνα. Απαιτούνται άμεσες, γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις χωρίς καμία χρονοτριβή, για να αποφύγουμε όσα περισσότερα λουκέτα μπορέσουμε από το “τσουνάμι” που έρχεται.