Γ.Μώραλης : Οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά (και) τον Πειραιά…

moralis thalassa

Την εκτίμηση ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα καθυστερήσει ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στον Πειραιά, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών δεν μπορεί να δουλέψει εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Συγκεκριμένα ο Γ. Μώραλης στη συνέντευξη του που παρεχώρησε στον δημοσιογράφο Δ. Αλφιέρη μεταξύ άλλων σημείωσε :

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κεντρικό κράτος. Όταν η κεντρική διοίκηση δεν λειτουργεί - και δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο, σαφέστατα - δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι δήμοι. Δεν το κρίνω πολιτικά, εάν έπρεπε να γίνουν εκλογές ή όχι, επειδή πιθανόν να υπήρχε πολιτικό αδιέξοδο. Μιλάω από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να δουλέψει κανένας σοβαρός δημόσιος θεσμός, όταν κάθε 2-3 μήνες έχουμε εκλογικές διαδικασίες. Δεν είναι σοβαρή κατάσταση αυτή σε ένα σοβαρό κράτος! Εδώ και 6-7 μήνες προωθείται η πώληση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο είναι ένα κορυφαίο θέμα. Εμείς έχουμε πάρει θέση και έχουμε τις απόψεις μας. Προωθείται ή δεν προωθείται; Έχει σταματήσει η χρηματοδότηση όλων των έργων ΕΣΠΑ σε όλη την χώρα. Στον Πειραιά έχουμε έργα σταματημένα. Τι θα γίνει; Θα προχωρήσουν ή όχι; Βοηθάει αυτό το δίμηνο με τις εκλογές; Προφανέστατα, όχι. Έχουμε το μεταναστευτικό που απασχολεί και εμάς επειδή έρχονται στο λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες, ασχέτως εάν δεν κάθονται εδώ και οδηγούνται στην Αθήνα. Δεν υπάρχει και για αυτό μια εθνική στρατηγική, να μιλήσουμε με κάποιον. Όταν μια Κυβέρνηση επί 6-7 μήνες διαπραγματεύεται, μετά κάνει δημοψήφισμα και μετά εκλογές, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε συνομιλητές. Όχι επειδή δεν έχουν τη διάθεση να συζητήσουν ή να βοηθήσουν, αλλά επειδή δεν έχουν την ψυχραιμία ή την ηρεμία».
Και στη συνέχεια ο Γ. Μώραλης υπογράμμισε : «Δεν θεωρώ σοβαρό ένα κράτος το οποίο μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει κάνει δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, βουλευτικές, δημοψήφισμα και πάλι βουλευτικές. Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να δουλέψει. Εμείς είμαστε μια νέα δημοτική αρχή στον Πειραιά που αναλάβαμε πριν από έναν χρόνο. Δεν έχουμε καταφέρει να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε σοβαρά με την κεντρική εξουσία, με την Κυβέρνηση».

Μάλιστα ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις καθαρίστριες των σχολείων που η πληρωμή τους μεταφέρθηκε στους Δήμους χωρίς να υπάρξουν οι ανάλογοι πόροι αλλά ούτε ο απαιτούμενος χρόνος. «Τα σχολεία ανοίγουν σε 20 μέρες, προκηρύσσονται εκλογές, πριν τις εκλογές δεν μπορείς να προσλάβεις συμβασιούχους και μόνιμους υπαλλήλους. Με ποιόν θα συζητήσουμε για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σήμερα; Μπαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι υπηρεσιακοί υπουργοί θα κάνουν τα απολύτως αναγκαία και θα προκύψουν μια σειρά προβλημάτων τα οποία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε και δεν αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να ολοκληρώσει υπογραμμίζοντας :
«.Δεν μπορούμε να βρούμε έναν βηματισμό και εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν κάθε 2-3 μήνες έχουμε αυτά τα γεγονότα. Ελπίζω να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό, ώστε να μπορέσουμε και η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος να δουλέψουμε σοβαρά».

 

Pin It

eep logo