Ερώτηση Δ.Καμμένου για τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ

kammenos dimitris

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καμμένος υπέβαλε στις 19/8/2015 επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού που αφορούσε την αντιμετώπιση του κινδύνου απώλειας κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Βάση της τριμηνιαίας Έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου, υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, αφού από το 4-5% ανά τρίμηνο που παρατηρήθηκε το 2014, υποχώρησε σε 2% το πρώτο τρίμηνο του 2015 και 0% το δεύτερο. Ο κίνδυνος απώλειας των κοινοτικών πόρων αγγίζει τα 2 δις € και προγράμματα όπως για παράδειγμα η «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επιτυχή υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και το «Μεταφορές» για μεγάλα έργα οδικών αξόνων έχουν μέχρι στιγμής τη χαμηλότερη απορρόφηση.

Ο Βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τα εξής:
• Τις προτάσεις της Κυβέρνησης (τον σχεδιασμό) για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και το πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις (συμφωνία) της ΕΕ.
• Εάν ο εθνικός στόχος της Κυβέρνησης για μη απώλεια κοινοτικών πόρων θα αποτελέσει τμήμα της διαπραγμάτευσης της νέας δανειακής σύμβασης, είτε άμεσα, είτε έμμεσα σαν τμήμα του αναπτυξιακού πακέτου της χώρας από το οποίο δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί ούτε ένα ευρώ απ’ όσα της είχαν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

Διάγγελμα με το οποίο θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με το χρόνο των εκλογών αναμένεται να απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας. Αυτό δείχνει άλλωστε το γεγονός ότι οι κάμερες της ΕΡΤ ειδοποιήθηκαν να είναι έτοιμες γύρω στις 8 το βράδυ. Μέχρι αργά το μεσημέρι, ο Αλ.Τσίπρας προήδρευε σε ευρεία σύσκεψη συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συμφωνηθούν και να ρυθμιστούν οι τελικές αποφάσεις.
Εκτιμάται πως η 13η ή η 20η Σεπτεμβρίου είναι πιθανότερες ημέρες διεξαγωγής εκλογών.

Pin It

eep logo