Οι «Δροσουλίτες» από το «Ενορία εν δράσει…»

drosoulites enoria en drasei

Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις σε απευθείας μετάδοση

Το Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «οι Δροσουλίτες» σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιά πραγματοποίησε δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις σε απευθείας μετάδοση στο κανάλι της «Ενορίας εν δράσει» στο youtube.


«Από τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής» με τους «Smyrna Seti»

Μια μουσική βραδιά, πλούσια σε παραδοσιακούς ρυθμούς και νοσταλγικές μελωδίες, «από τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής», παρουσίασαν οι Δροσουλίτες με το συγκρότημα «Smyrna Seti», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι Δροσουλίτες, ακριβώς επειδή είναι Κρητικό Σωματείο, προβάλλουν κάθε μορφή έκφρασης του Ελληνικού πολιτισμού, συνιστώσα του οποίου αποτελεί και η Κρητική παράδοση.
Τις αλησμόνητες Μικρασιατικές πατρίδες, οι Κρητικοί πάντα τις έβλεπαν σαν ένα κομμάτι του Ελληνισμού που, όπως και η Κύπρος και η Βόρειος Ήπειρος, δεν ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό, και δεν ξεχνούν πως οι πρώτες πράξεις γενοκτονίας, στα τέλη του 19ου αιώνα, ήρθαν σαν απάντηση στις Κρητικές επαναστάσεις εκείνης της περιόδου.

Συμμετείχαν οι Στέφανος Ρίζος (Βιολί), Μαρία Ρίζου (Σαντούρι), Άννα Μπαξεβανίδη (Φωνή), Άγγελος Διακάτος (Λαούτο), Χάρης Καφέτσης (Ούτι), Θοδωρής Μούρτος (Σάζι), Φίλιππος Πουρπουτίδης (Κρουστά).
Τις εκφωνήσεις έκαναν οι Ελένη Καλή και η Ελπίδα Μπαξεβανίδη.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή του κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Δείτε την εκδήλωση 




250 χρόνια από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη
daskalogiannis

Το Σωματείο για την Κρητική ιστορία, παράδοση και λαογραφία «Δροσουλίτες», παρουσίασε μία μουσική παράσταση, αφιερωμένη στα 250 χρόνια από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Μέσα από το τραγούδι του Δασκαλογιάννη, μια μεγάλη ρίμα με πάνω από χίλιους στίχους, που εξιστορεί με τρόπο συγκινητικό, όλα τα γεγονότα της Επανάστασης μέχρι τη θυσία του Κρητικού Μάρτυρα, παρουσιάστηκαν αξίες όπως ο ηρωισμός, η αντίσταση, οι αγώνες για ελευθερία, και το υψηλό φρόνημα. 
Ο Δασκαλογιάννης αποτελεί πρότυπο τύπου αγωνιστή και η μορφή και η δράση του εκπροσωπούν όλον, ανά τους αιώνες, τον ηρωισμό του κρητικού πληθυσμού. Η δε λαϊκή μούσα απαθανάτισε το δραματικό τέλος του ηρώα, ιδιαίτερα δε, μέσω των εκφραστικών στίχων του μπάρμπα Μπατζελιού (συντάκτη της ρίμας του Δασκαλογιάννη). 
Το αντιστασιακό ήθος των επαναστατών του 1770 στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε μας σήμερα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, και μας δείχνει το δρόμο της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. 
Εάν δεν υπήρχε το τραγούδι αυτό και το σχετικό κεφάλαιο της ιστορίας του Παπαδοπετράκη, που το συνέγραψε συγκεντρώνοντας διάσπαρτα στοιχεία από την παράδοση, πιθανόν η επανάσταση του Δασκαλογιάννη να είχε λησμονηθεί εντελώς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του προγράμματος, στο YouTube.

Συμμετείχαν μουσικά οι: Αρτέμης Δρανδάκης (λαούτο), Αλέξανδρος Παναγιωτάκης (βιολί-τραγούδι), Γιάννης Κοτσιφάκης (λύρα-τραγούδι) και Δημήτρης Γιαννάκος-Καίσαρης.

Τραγούδι απέδωσαν (αλφαβητικά): Γεώργιος Γύπαρης, Αρτέμης Δρανδάκης, Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης, Θοδωρής Μανωλεδάκης, Γιάννης Μπονατάκης, Σπύρος Κοτρωνάκης
Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Σωματείου, Μακρίνα Τσιωτάκη.
Την παρουσίαση έκαναν οι Δήμητρα Βουρβαχάκη και ο Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης.

Το σωματείο ευχαριστεί τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιά και την Ένωση Σφακιανών Νομού Χανιών για το ριζίτικο τραγούδι που απέστειλε, το οποίο αποθησαυρίζεται στη φετινή έκδοση με τραγούδια για το Δασκαλογιάννη.

Δείτε την εκδήλωση