«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίζουν ευκαιρία επιβίωσης»

esp

Ο ΕΣΠ για την ενεργοποίηση του ειδικού προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την ενεργοποίηση του ειδικού προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των οποίων οι δραστηριότητες επλήγησαν λόγω κορωνοϊού, δηλώνει ότι:

Παρά το γεγονός, ότι σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, εν τούτοις, όπως έχει σχεδιαστεί, θα αφήσει εκτός το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καθώς:
Αναφέρεται μόνο στο τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, εξαιρώντας το μήνα Μάρτιο όπου η αγορά ήταν σε lockdown ή ημι-lockdown. Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους επόμενους μήνες, όπου η αγορά συνεχίζει να κινείται με αναιμικούς, μη διαχειρίσιμους τζίρους.
Πριμοδοτεί την κερδοφορία προηγούμενων χρήσεων, σαν να μην πέρασε από την χώρα η προηγούμενη δεκαετία.
✓ Όσον αφορά στο κριτήριο των μονάδων εργασίας, φαντάζει πρακτικά αδύνατο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν τις ίδιες θέσεις όταν αντιμετωπίζουν τέτοια απρόσμενη και ραγδαία πτώση τζίρου. Επιπλέον, η μοριοδότηση κατά 25% του αριθμού των απασχολουμένων πριμοδοτεί έντονα τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξαιρώντας στην πράξη τους αυτοαπασχολούμενος εμπόρους.

Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές, ότι σκοπός τέτοιων προγραμμάτων πρέπει να είναι η τόνωση των χιλιάδων επιχειρήσεων που, αποδεκατισμένες αλλά όρθιες από την δεκαετή κρίση, αξίζουν ευκαιρία επιβίωσης και οι οποίες συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες ένταξης σε προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα ήταν χρήσιμο, τα προγράμματα για την αγορά να σχεδιάζονται σε συνεργασία μαζί της, για να αποφεύγονται λάθη και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έχουμε ανάγκη σαν οικονομία να αποφύγουμε τα λουκέτα και με κοινωνική συνοχή να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Δεν υπάρχει περιθώριο για αποκλεισμούς.