Στον Άρειο Πάγο το περιβαλλοντικό σκάνδαλο της Oil One

oil one thalassa

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ζητά να ανοίξει η διερεύνηση πολιτικών ευθυνών

Με αναφορά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ζητά να ανοίξει ξανά η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τη ρύπανση από τις εγκαταστάσεις της Oil One στη Δραπετσώνα.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε τεθεί στο αρχείο η δικογραφία που είχε σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Πειραιά, ύστερα από το μπαράζ δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ που αποκάλυπταν το πρόβλημα με τη δυσοσμία και τη ρύπανση στην περιοχή της Δραπετσώνας και το πώς αυτή συνδεόταν με τις εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή των «Λιπασμάτων».

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας Πειραιά, σε μια απόφαση που προκάλεσε ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια, δεν είδε ούτε τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ούτε την έρευνα που έκανε ειδικό εργαστήριο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που με σαφώς καταδείκνυαν ότι τόσο γα τα επεισόδια δυσοσμίας όσο και για τις υψηλές τιμές βενζολίου η πηγή προέλευσης ήταν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη.

Αντίθετα, ο Εισαγγελέας στηρίχτηκε στους ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος που όπως έχει παραδεχτεί και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, απλώς δεν έχουν όργανα για να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, τους οποίους διεξάγουν κατά βάση με την… όσφρησή τους.

Απέναντι σε αυτή την απόφαση του Εισαγγελέα Πειραιά, που δεν εξέτασε καθόλου τα πορίσματα των ερευνητικών κέντρων αλλά προχώρησε σε αυθαίρετη δική του ερμηνεία που απέδωσε τη δυσοσμία και τους ρύπους σε άλλες πηγές, υιοθετώντας ένα σκεπτικό που στην πραγματικότητα δεν διαφέρει από αυτά που υποστηρίζει η ίδια η Oil One, ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο και να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Ο Εισαγγελέας Πειραιά αγνόησε τα στοιχεία

Στην αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Βρεττάκος παραθέτει στοιχεία που υπήρχαν μέσα στο φάκελο της ογκωδέστατης δικογραφίας που είχε στα χέρια του ο Εισαγγελέας και τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη. Αυτά που αναφέρει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το πώς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο ο Εισαγγελέας Πειραιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, αγνοήθηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών του Αστεροσκοπείου και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που αναφέρονταν και στη δυσοσμία και στις υψηλές συγκεντρώσεις του καρκινογόνου βενζολίου. Αγνοήθηκε το συμπέρασμα των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που ρητά ανέφερε ότι «στερούνται οργάνων και εργαλείων για να πραγματοποιήσουν εξειδικευμένους ελέγχους». Αγνοήθηκε, η σαφής κατάθεση της αρμόδιας διευθύντριας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ότι «η δυσοσμία αποτελεί ερευνόμενο ζήτημα για το οποίο απαιτείται διαδικασία ανάθεσης ερευνητικού έργου». Αγνοήθηκε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ που επίσης αναφέρει ότι το δίκτυο του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να καταγράψει ρύπους που σχετίζονται με οσμές.

Πέραν του να αγνοηθούν τα δεδομένα των ερευνητικών κέντρων, όπως και οι σαφείς καταθέσεις για την αδυναμία στην πραγματικότητα του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος να μετρήσει τέτοιου είδους ρύπανση, ο Εισαγγελέας Πειραιά δεν έκανε καν τον κόπο να καλέσει τους επιστήμονες να δώσουν κατάθεση.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο κ. Βρεττάκος στην αναφορά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελέας Πειραιά απεφάνθη ότι η δυσοσμία οφείλεται στο πρόγραμμα επέκτασης του λιμανιού (που όμως ξεκίνησε πολύ πιο μετά από τα πρώτα επεισόδια δυσοσμίας), τις επισκευαστικές δραστηριότητες στο Πέραμα (με την αναφορά να εντοπίζει το παράδοξο να προκαλούν αυτές οσμές στο Κερατσίνι που απέχει αλλά όχι στο ίδιο το Πέραμα).

Μάλιστα, η αναφορά επισημαίνει και την αντίφαση ο Εισαγγελέας να αποφαίνεται ότι για τη δυσοσμία μπορεί και να ευθύνεται η συλλογή και μεταφορά αποβλήτων πλοίων παραβλέποντας ότι αυτή ουσιαστικά την κάνει η ίδια η ελεγχόμενη εταιρεία (τα υγρά απόβλητα πλοίων του λιμανιού του Πειραιά τα διαχειρίζεται αποκλειστικά η κοινοπραξία HEC-Oil One, συμφερόντων και οι δύο Μελισσανίδη) και την ίδια στιγμή να προσπερνά την επεξεργασία αυτών των αποβλήτων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν κλήθηκαν κατά την προανακριτική εξέταση εκπρόσωποι της Oil One ούτε άλλων εταιρειών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη ρύπανση.

Όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε διεξοδική έρευνα αλλά πολύ περισσότερο σε σπουδή να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Έκκληση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σε αυτή τη βάση ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας ζητά να από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Μένει να δούμε εάν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας θα αναγνωρίσει ότι όντως χρειάζεται διερεύνηση αυτής της υπόθεσης που αφορά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, αντιλαμβανόμενος ότι η επιλογή του Εισαγγελέα Πειραιά να θέσει την υπόθεση έγινε αφού αγνόησε σημαντικότατα στοιχεία των ερευνητικών κέντρων (στα οποία προστέθηκε πλέον η μελέτη του ΑΠΘ) και σε μια ατεκμηρίωτη εκτίμηση για την πηγή της ρύπανσης παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα ερευνητικά κέντρα επέμεναν στην ανάγκη διερεύνησης.

Χρήστος Βρεττάκος: οι άνθρωποι της πόλης δεν φοβούνται τις απειλές

Την αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δημοσιοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος μάλιστα ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μπήκε στο αρχείο η δικογραφία «πλανάται στον ευρύτερο Πειραιά η απειλή ότι όποιος ξαναμιλήσει μετά την απόφαση του Εφέτη για αυτό που όλη η πόλη γνωρίζει θα βρεθεί αντιμέτωπος με νομικές συνέπειες», για να συμπληρώσει ότι «οι άνθρωποι της πόλης χωρίς να φοβούνται τις απειλές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς τον εφιάλτη για την υγεία τους απ’ την βιομηχανική δραστηριότητα μέσα στα σπίτια τους». Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βρεττάκου έχει ως εξής:

«Στις 28 Ιουλίου είχαμε τον Εισαγγελέα Πειραιά και την ίδια μέρα τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά να θέτουν στο αρχείο την υπόθεση με την δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Μάλιστα χωρίς να πάρουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου κατέληξαν πολύ γρήγορα ότι ναι μεν πρόβλημα δυσοσμίας υπάρχει αλλά τα παραπάνω επιστημονικά ιδρύματα δεν ξέρουν τη δουλειά τους και η βιομηχανική δραστηριότητα που υποδεικνύουν δεν είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα από εκείνη τη μέρα και μετά πλανάται στον ευρύτερο Πειραιά η απειλή ότι όποιος ξαναμιλήσει μετά την απόφαση του Εφέτη για αυτό που όλη η πόλη γνωρίζει θα βρεθεί αντιμέτωπος με νομικές συνέπειες. Είχαμε πει τότε και το ξαναλέμε και τώρα.

Οι άνθρωποι της πόλης χωρίς να φοβούνται τις απειλές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς τον εφιάλτη για την υγεία τους απ’ την βιομηχανική δραστηριότητα μέσα στα σπίτια τους.

Περιμένουμε τη θέση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τον οικιστικό ιστό.

Ταυτόχρονα επειδή ζούμε σε μια χώρα που δεν έχουμε το δικαίωμα να προσβάλλουμε με νομικά μέσα την εισαγγελική απόφαση κάνουμε το μόνο που υπάρχει ως δυνατότητα.

Στέλνουμε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκφράζοντας την έκπληξη μας για την εισαγγελική απόφαση και ζητάμε την δική του παρέμβαση.

Μετά την κατάθεση της αναφοράς προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήρθε και το πόρισμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που επιβεβαιώνει τα πορίσματα του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου.

Αναμένουμε λοιπόν την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.»

Και νέα ερώτηση από ΜέΡΑ25 για την έρευνα του ΑΠΘ και την Oil One

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη κατέθεσε η βουλευτής Β Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, με αφορμή και το πόρισμα του ΑΠΘ. Με την ερώτηση αυτή ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει ύστερα από τα πορίσματα των ερευνητικών κέντρων όπως και για τα ζητήματα που υπάρχουν με τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της Oil One.

Αναλυτική η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Και η έρευνα του ΑΠΘ για τη δυσοσμία και τη ρύπανση στη Δραπετσώνα «δείχνει» ως υπεύθυνη την Oil One»

Σε συνέχεια της από 3/6/2020 ΑΚΕ (Α.Π.327) και των από 7/1/2020 (Α.Π2840) και 15/6/2020 (Α.Π. 7364) ερωτήσεών μου αναφορικά με το σημαντικότατο πρόβλημα της δυσοσμίας και των καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα της περιοχής της Δραπετσώνας, έρχεται και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τα προβλήματα με τη δυσοσμία στην περιοχή Δραπετσώνας – Κερατσινίου από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος ΑΠΘ, η οποία «δείχνει» επίσης τις εγκαταστάσεις της Oil One ως πηγή προέλευσης.

Ειδικότερα, μετά τα πορίσματα του Αστεροσκοπείου και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που εξ αρχής υποστηρίζουν οι κάτοικοι: ότι η πηγή για τα συνεχή επεισόδια δυσοσμίας στην περιοχή, από τα οποία έχουν υπάρξει ακόμη και λιποθυμίες παιδιών, είναι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη στην περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη και την τροπολογία του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την απομάκρυνση, εντός εύλογου διαστήματος, των εγκαταστάσεων της Oil One και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα, με την οποία συμπαρατάχθηκε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι άμεσες ενέργειες προτίθεται να κάνει σε συνέχεια των πορισμάτων των τριών έγκριτων ερευνητικών κέντρων;

2. Είναι ενήμερος της τροπολογίας του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή και αν ναι, πώς την αξιολογεί, υπό το πρίσμα και των νέων πορισμάτων;

3. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις διαδοχικές αποφάσεις που επέτρεψαν τη λειτουργία μιας μονάδας, που εάν ζητούσε να πάρει καινούρια άδεια για το είδος των δραστηριοτήτων και τον όγκο των αποβλήτων που επεξεργάζεται και δεν ζητούσε απλώς τροποποιήσεις παλαιότερης άδειας, δεν θα τη λάμβανε;

4. Δεδομένων των πορισμάτων είναι δυνατή η δημιουργία πάρκου καινοτομίας στην περιοχή εκείνη, πράγμα για το οποίο έχει δεσμευθεί προγραμματικά η σημερινή Κυβέρνηση;

5. Με βάση τα νέα δεδομένα ποια η στάση της Κυβέρνησης αναφορικά με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη συγκεκριμένη επιχείρηση;

eep logo