Η αλήθεια για τον Covid-19 στον Πειραιά και στους γύρω δήμους

peiraias aerophoto

Κάποια «κινδυνολογικά» δημοσιεύματα, ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε ειδησεογραφικά sites, γενικότερα σε θεωρούμενα σοβαρά ΜΜΕ, δίνουν στην όντως ανησυχητική κατάσταση που υπάρχει σχετικά με την πανδημία, μια ακόμη πιο μεγάλη διάσταση για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μεγαλύτερους σε τηλεθέαση σταθμός, έδινε το βράδυ της Τρίτης την πληροφορία ότι οι περισσότερο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, είναι ο Πειραιάς, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και η Νίκαια.
Μάλιστα, για να «δέσει» το κινδυνολογικό ρεπορτάζ, προστίθετο η πληροφορία ότι κατέπλευσε στον Πειραιά το πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» στο οποίο τρία μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά. Λες και το πλοίο μπορούσε να πάει στο …Ψυχικό. Καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα εστίες όπως οι πλατείες Κουμουνδούρου, Βικτωρίας κλπ και οι γύρω περιοχές, παντού αλλού στην Αττική τα πράγματα κινούνται γενικά στο ίδιο επίπεδο.Υπάρχει οπωσδήποτε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όχι με μεγάλες αποκλίσεις από τη μια περιοχή στην άλλη.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα του λάθους του χθεσινού κινδυνολογικού ρεπορτάζ το γεγονός ότι, ενώ δίνει τον Πειραιά πρώτο σε βαθμό επιδημιολογικής επιβάρυνσης και τη Νίκαια τέταρτη (μετά το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα), τα στοιχεία από τα πρόσφατα rapid-tests δίνουν την αντίστροφη εικόνα. Στον Πειραιά στα 2000 τεστ θετικά βγήκαν 19, δηλαδή 0,9%, ενώ στη Νίκαια στα 1400 τεστ θετικά βγήκαν 21, δηλαδή 1,5%.
Οι αριθμοί αυτοί φυσικά δεν έχουν καμιά ουσιαστική σημασία και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, αλλά δημοσιεύονται μόνο για να δείξουν ότι δεν πρέπει να δημιουργείται μια εικόνα που μπορεί να οδηγήσει σε πανικό.

Η ουσία, πέρα από ένα άστοχο ρεπορτάζ, είναι ότι παντού και στον Πειραιά και στη Νίκαια και στο Φάληρο και στο κέντρο της Αθήνας, παντού πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, να χρησιμοποιούμε μάσκες, να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.

Pin It

eep logo